Москва знову лякає... “голими” санкціями

Москва знову лякає... “голими” санкціями

Аналітика
Укрінформ
Запровадження заборон на українську промислову і сільськогосподарську продукцію лише стимулюватиме переорієнтацію бізнесу на інші ринки

Росія заборонила ввезення низки товарів походженням з України або тих, що переміщуються через українську територію. У переліку “підсанкційних” товарів, зокрема, пшениця, соняшникова олія, готова або консервована риба, ікра осетрових, кондитерські вироби, шоколад, хліб, консервовані овочі та фрукти, фруктові та овочеві соки, пиво і вина.

До списку також увійшли галька, гравій, щебінь, мийні засоби, папір і картон, шпалери, меблі із вбудованим холодильним або морозильним обладнанням, турбіни, проводи та кабелі, трактори та причепи, а також жіночі гігієнічні прокладки й тампони, дитячі пелюшки і підгузки.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вважає, що нові антиукраїнські санкції стануть іще одним каталізатором, який сприятиме виконанню головного завдання, що стоїть перед Україною – переорієнтувати експорт з російського ринку на європейський і на ринки третіх країн.

Олег Пендзин
Олег Пендзин

“Останніми роками для цього зроблено вже чимало – обсяги постачання українських товарів до держави-агресора скоротилися у рази. Рано чи пізно цей процес буде завершено – торгівлю з РФ вдасться скоротити до мінімуму. Тож рішення російської влади, думаю, не стало несподіванкою для українських компаній, які ще продовжують торгувати з Москвою. Адже більшість експортерів уже диверсифікували продаж своєї продукції, зокрема, модернізували виробництво “під європейські стандарти”.

Окрім того, економіст нагадує, що деякі товари, які потрапили до кремлівського санкційного списку, Україна до Росії й без того не експортує. Йдеться, зокрема, про зерно і деякі інші види сільськогосподарської продукції, постачання якої через запроваджені Москвою обмеження практично не здійснюються ще з 2011-2012-го років. У цьому контексті Олег Пендзин також нагадує про розв’язану РФ у 2013-му “продовольчу війну” із нашою країною...

Отже, за висновками економіста, рішення Кремля жодним чином не позначиться на рівні українського ВВП і на нашому зовнішньоторговельному сальдо.

Потенційні втрати вітчизняного бізнесу, на думку Олега Пендзина, могли б скласти суму у кілька десятків мільйонів доларів. Насправді ж завдяки вчасно вжитим заходам вони будуть набагато меншими. Оскільки втрати можна компенсувати за рахунок виходу на інші ринки – адже йдеться, здебільшого, про категорії українських товарів, які доволі конкурентні на світових ринках.

Це вже не кажучи про те, що чимало видів продукції можна постачати через інші країни – приміром, Білорусь. Йдеться про метод уникнення санкцій, до якого постійно вдається сама Росія. Згадаймо хоча б наявність на полицях російських магазинів величезної кількості морської риби, “виловленої” у білоруських лісах, і загалом, «ананасів», зібраних в білоруських «джунглях». Без особливих проблем український бізнес може постачати через треті країни, приміром, той же щебінь та інші товари, на яких не можна поставити маркування “зроблено в Україні”.

“Механізми обходу санкцій у світі давно напрацьовані. Тому рішення Москви лише ускладнить процес здійснення низки торговельних операцій. Але я радив би українському бізнесу не захоплюватися такими схемами, а справді скористатися ситуацією як додатковим “стимулом” для переорієнтації на західні ринки”, – наголошує Олег Пендзин.

Записав Владислав Обух. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-