З 1 січня набуває чинності закон про колективну власність на землю

З 1 січня набуває чинності закон про колективну власність на землю

Укрінформ
З 1 січня 2019 року набуває чинності закон, що вирішує питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення та запобігання рейдерству.

Відповідна інформація міститься в базі законодавства Верховної Ради.

Зокрема, новим Законом розширено можливості органів місцевого самоврядування і врегульовано:

- передачу земель колективної власності ліквідованих колективних сільськогосподарських підприємств до комунальної власності;

- процес завершення допаювання до 2025 року сільськогосподарських угідь з обов’язковою передачею несільськогосподарських угідь у комунальну власність;

Законом також віднесено лісосмуги до земель сільськогосподарського призначення і врегульовано їх передачу в оренду. Громада може створити комунальне підприємство і закріпити лісосмуги у постійному користуванні. Це дозволить зберегти їх від знищення.

З набранням Закону чинності право орендувати польові дороги надано усім орендарям масивів, але при цьому не можна обмежувати доступ інших орендарів до земельних ділянок.

Закон передбачає можливість обмінювати земельні ділянки державної і комунальної власності, розташовані у масиві земель сільськогосподарського призначення, на рівноцінні земельні ділянки приватної власності у тому ж масиві. Так, Законом передбачено, що на період дії мораторію на продаж сільгоспземель, обмін дозволяється лише на рівноцінну земельну ділянку. Рівноцінною Закон визначає земельну ділянку, нормативна грошова оцінка якої є рівною, або відрізняється не більше, ніж на 10%.

Читайте також: Держпідтримка аграріїв: хто хотів – той її отримав

Законом також уточнюється, хто може ініціювати інвентаризацію земель. Така можливість є у власників, орендарів земель або міської/селищної/сільської ради. Інвентаризація надасть можливість громадам виправити всі помилки для внесення земельних ділянок до Держгеокадастру. Виявлені при інвентаризації нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї) після формування їх у земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку.

Як повідомлялось, 20 грудня Верховна Рада в десятий раз продовжила мораторій на продаж сільгоспземель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-