Процедури Фонду енергоефективності протестують на десяти ОСББ - Зубко

Процедури Фонду енергоефективності протестують на десяти ОСББ - Зубко

Укрінформ
Процедури Фонду енергоефекивності, який має запрацювати наступного року, починають тестувати на 10 Об'єднаннях співласників багатоквартирних будинків.

Про це повідомив на засіданні Національної ради ОСББ віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, інформує прес-служба Мінрегіону.

Зубко заявив, що всі процедури Фонду енергоефективності розпочинають тестувати на перших 10 ОСББ.

"Ці ОСББ – «перші ластівки» співпраці з Фондом енергоефективності. Це різні проекти, з різних регіонів, різняться між собою за кількістю співвласників, квадратних метрів і субсидіантів. У результаті будуть отримані удосконалені процедури, починаючи від енергоаудиту і закінчуючи безпосередньо впровадженням енергоефективних заходів", - зазначив урядовець.

Він наголосив, що можливість співпрацювати з Фондом енергоефективності за напрямком модернізації і зменшення споживання енергії з’явиться у ОСББ з наступного року.

«Наразі ми приступаємо до енергетичної сертифікації будівель. Будинок може пройти аудит по огороджувальних конструкціях, інженерних мережах і отримати чіткі рекомендації з впровадження енергоефективних заходів. Вже пройшли сертифікацію перші енергоаудитори та видані перші енергетичні сертифікати будинків», — розповів Зубко.

Він додав, що майже 33 тис. багатоквартирних будинків по Україні, які об’єднані в ОСББ, почали рухатися у напрямку енергоефективності. Паралельно ОСББ впроваджують інноваційні рішення з імплементації закону «Про ЖКП».

«Ключові закони, які ми ухвалили у 2017 році, а цього року імплементуємо, мають підсилити впровадження енергоефективності, міжмуніципальні програми і саме головне, управління ОСББ. А управління, це в першу чергу облік. Наразі йде робота з встановлення лічильників теплової енергії. З профільними міністерствами, комунальними підприємствами і муніципалітетами пропрацьовуємо питання щодо підсилення впровадження обліку водопостачання. Це дозволить зменшити як тепловтрати в середині будинків, так і навантаження на комунальні підприємства», — зазначив Зубко.

Читайте також: Нові будівельні норми: яке перепланування у квартирі вже не потребує дозволу

Він також наголосив, що з 1 січня 2019 року в Україні буде запроваджено монетизацію субсидій. Це означає, що ОСББ вже не буде залежати від субсидіантів, які проживають в будинку. Кошти від держави будуть нараховуватись на рахунок конкретного домогосподарства, яке буде вже самостійно сплачувати кожну надану житлово-комунальну послугу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-