НБУ оприлюднив проекти постанов майбутньої системи валютного регулювання

НБУ оприлюднив проекти постанов майбутньої системи валютного регулювання

Укрінформ
Національний банк оприлюднив повний пакет з семи проектів постанов майбутньої системи валютного регулювання.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Норми опублікованого проекту Положення про застосування заходів захисту спрямовані на протидію кризовим явищам. Документ матиме тимчасовий характер дії – до остаточного переходу до повної свободи проведення валютних операцій", - йдеться в повідомленні.

Передбачається, що це Положення не запроваджує нових валютних обмежень, водночас розширюючи можливості проведення окремих валютних операцій.

Зокрема: граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів збільшуються вдвічі – до 365 днів, вводиться автоматизована система е-лімітів на зміну індивідуальним ліцензіям на окремі валютні операції з переказу резидентами коштів за кордон, спрощується валютний нагляд за операціями купівлі та переказу іноземної валюти до 150 тис. грн в еквіваленті.

Також розширюється перелік доступних валютних операцій клієнтів з банками, зокрема, дозволяється проведення валютних свопів та безпоставочних форвардів, уможливлюється онлайн-купівля фізичними особами іноземної валюти та банківських металів в межах 150 тис. грн в еквіваленті на день, дозволяється придбання юридичними особами банківських металів без фізичної поставки в межах 150 тис. грн в еквіваленті на день та дозволяються перекази фізичним особам за кордон до 150 тис. грн без відкриття рахунку.

Зазначені заходи захисту будуть скасовуватися відповідно до покращення макроекономічних умов в Україні згідно з дорожньою картою лібералізації, розробленою разом із Міжнародним валютним фондом.

Кінцевою метою Національного банку залишається зняття усіх обмежень на валютному ринку і перехід до режиму вільного руху капіталу.

Читайте також: НБУ розширив перелік підстав для проведення інспекційних перевірок

У Нацбанку зазначають, що водночас документ подовжує дію низки обмежень, що вже діють на даний момент, після вступу в силу Закону України "Про валюту і валютні операції". Зокрема: обмеження репатріації дивідендів за кордон в іноземній валюті на суму 7 млн євро на місяць, а репатріації інвестицій сумою в 5 млн євро на місяць, заборона надання кредитів (позик) у гривні нерезидентам та отримання зовнішніх запозичень виключно через один банк, тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-