Нова програма МВФ: чому це важливо для країни у стані війни

Нова програма МВФ: чому це важливо для країни у стані війни

Укрінформ
МВФ висловив високий рівень довіри й очікує ефективної віддачі

Не можна сказати, що співпраця з Міжнародним валютним фондом для будь-якої держави є легкою справою. Щоразу, коли Фонд надає позики за пільговими процентами, в договорі прописуються умови, які має виконувати кредитор. При цьому МВФ періодично проводить огляди, щоб визначити, чи виконує країна взяті на себе зобов'язання, які зазвичай стосуються економічних реформ та забезпечення платоспроможності.

Все просто: той, хто надає кредити, має бути певним, що кредитор у змозі розрахуватися з боргами. Схема проста й насправді працює на реальне оздоровлення економіки. Зараз Україна отримала новий кредит за програмою Stand-by, практично обірвавши виконання попередньої чотирирічної угоди EFF (Extended Fund Facility). Чому так вийшло, які перспективи й нові складнощі це обіцяє для країни, яка досі перебуває у стані війни?

ПІСЛЯ ЯНУКОВИЧА

Спочатку наведемо деякі цифри. Загалом, Україна працює з МВФ з 1992 року і, за даними Фонду, мала домовленості по дев'яти програмах кредитування, отримавши близько 20,18 млрд SDR (за інформацією Мінфіну України – 21,41 млрд SDR), що в еквіваленті дорівнює в середньому більш як  $31 млрд. Для розуміння, SDR – це штучна система нарахувань МВФ, що перекладається, як "спеціальні права запозичення" і враховує вартість кошика з п'яти світових валют: долара США, євро, фунта стерлінгів, китайського юаня та ієни. Одразу треба заспокоїти: Україна вчасно виплачує борги МВФ (інакше не бачити нових кредитів), і станом на сьогодні має планові заборгованості лише по останніх двох програмах.

Якщо оцінювати реальну ефективність співпраці з МВФ для економіки України за останній період (з 2014 року), то можна сказати, що все спрацьовувало як треба, хоча не без складнощів. Крім виходу економіки з кризи після "нульових" рахунків, залишених Януковичем і Ко на балансах, а також різкого падіння ВВП, впродовж останніх трьох років Україна демонструє сталий "плюс". Так, у 2014 році, за даними Фонду, рівень реального ВВП становив мінус 6,6%. Гірше було в 2015-му – мінус 9,8%. Протягом наступних двох років цей показник продемонстрував різке зростання до плюс 2,4% у 2016-му та 2,5% у 2017 році. За прогнозами, нинішній рік Україна завершить зі зростанням ВВП у майже 3,5%. Це каже про явну позитивну динаміку. Однак далі – цікавіше, хоча й складніше одночасно.

ГЛУХИЙ КУТ

Ще в жовтні цього року, в огляді "Перспективи світової економіки", аналітики МВФ прогнозували різке падіння українського ВВП до рівня 2,7% у 2019-му. Очевидно, давалася взнаки фактична зупинка програми EFF для України (в заявленому розмірі $17,5 млрд), яка була затверджена в березні 2015-го на наступні чотири роки. Україна отримала лише чотири транші з неї – останній у квітні минулого року – після чого Фонд закликав Київ "своєчасно виконати зобов'язання по реформах" та припинив фінансування. Тоді серед вимог йшлося про запровадження Антикорупційного суду в Україні, приведення цін на енергоносії до ринкового рівня з метою виключення корупційних схем, вдосконалення фіскальної політики, а також інші моменти. Подальші переговори й консультації між українським урядом і Фондом не призвели до розмороження програми.

Водночас, у коридорах МВФ недвозначно натякали, що в Україні настає передвиборчий період, і тому непопулярні рішення (такі як підвищення цін на газ чи скорочення бюджетних видатків) теоретично не очікуються. Натомість Україна й так продемонструвала "прогрес" у співпраці з МВФ, оскільки до цього моменту вона не отримувала більше трьох траншів, а часом – усього один у межах окремо взятої програми. Тож, зараз, хоч і повільно, вона продовжувала курс на імплементацію реформ.

Тим не менше, взаємодія за програмою EFF зайшла в глухий кут без перспектив на поліпшення, й вочевидь це стало основною причиною для прогнозів Фонду щодо різкого падіння рівня національного ВВП вже в 2019 році. Треба було знайти вихід… і він знайшовся.

В ОЧІКУВАННІ НОВОЇ ПРОГРАМИ

У середині жовтня керівництво МВФ і український уряд оголосили, що дійшли згоди про запуск нової програми кредитування української економіки Stand-by Arrangement (SBA) замість угоди про розширене фінансування EFF. У кулуарах називали це свого роду "перекредитуванням", що нерідко зустрічається в міжнародній практиці. 

Однак протягом останніх двох місяців не було зрозумілим, на яких умовах продовжуватиметься співпраця, а також виконання Україною раніше взятих на себе зобов'язань, на яких "зав'язла" попередня програма. Крім того, важливо було почути відповіді на запитання, чи стане на заваді воєнний стан, оголошений президентом Порошенком у десяти областях України. Міжнародний валютний фонд не поспішав з оголошенням висновків, лише надсилав обнадійливі сигнали, мовляв, "має досвід співпраці з країнами, де було оголошено воєнний стан".

МВФ, треба сказати, є дуже закритою структурою, яка всіляко обмежує розголошення інформації наперед, поки офіційне рішення не буде затверджене. А щодо будь-яких витоків у ЗМІ керівництво Фонду одразу запускає службові розслідування. Звісно, фінанси люблять спокій. Тому основні тенденції можна було зрозуміти лише по обережних заявах та окремих висловлюваннях представників Фонду.

Джеррі Райс / Фото: flickr.com/imfphoto
Джеррі Райс / Фото: flickr.com/imfphoto

На останньому брифінгу минулого тижня у Вашингтоні, на прохання Укрінформу уточнити всі моменти по новій програмі Stand-by для України, офіційний представник Фонду Джеррі Райс лише підтвердив, що засідання Виконавчої ради відбудеться 18 грудня. Деталей він не надав, але запевнив: "Фонд має намір продовжувати взаємодію з Києвом". У перекладі з офіційної мови це означало, що перешкод для нового кредитування немає.

На підтвердження цьому, в приватній розмові у штаб-квартирі Фонду, колега-журналіст з впливового американського видання запевнив, що, за практикою, якщо в офіційній програмі МВФ заплановане засідання по новій програмі, то на 99% вона буде прийнята. Втім залишалося дочекатися офіційної заяви з роз'ясненням деталей.

УСПІХ ТА ПЕРЕЛІК УМОВ

Першим про успіх повідомив у вівторок Президент Порошенко, поінформувавши також про рішення Фонду надати Україні $1,4 млрд першим траншем. Важливо, що в цей же день Рада директорів Світового Банку також затвердила надання Україні фінансової гарантії на суму $750 млн. Такі рішення "зміцнюють стійкість України на фоні складних внутрішніх і зовнішніх викликів", написав президент.

Офіційна заява МВФ вийшла на годину пізніше, надавши нарешті чіткі відповіді на попередні запитання.

Отже, впродовж 14-місячного терміну програми передбачається проведення оглядів кожні півроку. Тобто всього можна очікувати до трьох траншів: перший – $1,4 млрд зараз, другий і третій – у загальній сумі $2,5 млрд. Терміни й обсяги наступних виплат залежатимуть від виконання Україною списку умов.

Більшість із них чітко сформульовані в заяві Фонду: продовження консолідації бюджету для зменшення держборгу; зниження інфляції зі збереженням гнучкого валютного курсу; зміцнення фінансового сектору, відновлення активів та відродження банківського кредитування; продовження структурних реформ, зокрема у сфері адміністрування податків, приватизації й управління.

Девід Ліптон
Девід Ліптон

Дещо цікаве у цьому зв'язку додав перший заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон. "Важливим (для влади України – ред.) залишається протистояння тиску щодо збільшення витрат або зменшення податків, одночасно відновлюючи зусилля з покращення управління державними фінансами й адміністрування доходів", – підкреслив він. У перекладі на просту мову це значить – жодного збільшення соціальних чи інших бюджетних витрат у ближчій перспективі. У Фонді розуміють, що це зробити особливо складно в країні перед виборами, а також в умовах війни, втім, висловлюють велику довіру наперед.

Крім того, Україна, звісно, має виконати попередні вимоги щодо реформування, хоча нова програма дозволила їх трохи відтермінувати. Як зауважив Ліптон, йдеться про подальший прогрес у антикорупційних реформах, а також у сфері приватизації. При цьому, пріоритетними вважаються "практичний запуск діяльності антикорупційного суду, приватизація великих державних підприємств, спрощення нормативних актів, а також просування земельної реформи". Це, фактично, і є приблизний список вимог Фонду для виділення наступних траншів Україні.

І наостанок – ще одна гарна новина. Після затвердження програми МВФ миттєво скоригував прогнози зростання реального ВВП України – до понад 3,9% наступного року (проти 2,7%, прогнозованих Фондом ще два місяці тому). Крім того, в 2020 році очікується значне підвищення цього показника – до понад 4,43%. Це означає, що МВФ знову ж має високий рівень довіри до нинішнього курсу української влади й очікує ефективної віддачі з урахуванням виборів, воєнного стану й триваючої збройної агресії РФ проти України.

Якщо опустити цифри й фінансові показники, нова програма МВФ – це також суттєвий політичний сигнал на підтримку України. Позитивне рішення МВФ є меседжем для інших міжнародних інституцій, таких як Світовий банк (який вже затвердив кредитні гарантії для України), а також європейських фінансових структур.

Не тільки війна, але й вибори, гібридна агресія ззовні, затяжні реформи, боротьба з корупцією – це все цілий комплекс складних викликів для однієї держави, які вона має подолати. Останні прогнози МВФ щодо України є обнадійливими, і цього всього досягти цілком реально. Безумовно, цей процес є болісним і складним, однак його потрібно пройти для того, щоб перемогти остаточно.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-