Нова програма МВФ фокусується на продовженні реформ в Україні — НБУ

Нова програма МВФ фокусується на продовженні реформ в Україні — НБУ

Укрінформ
Затверджена у вівторок, 18 грудня, 14-місячна програма співпраці України та МВФ фокусується на продовженні тих реформ, реалізація яких забезпечувала макроекономічну та фінансову стабільність у країні впродовж останніх років.

На цьому наголосили в НБУ у відповідь на схвалення Радою директорів Міжнародного валютного фонду нової програми співпраці з Україною на умовах Stand-By Arrangement (SBA).

У НБУ зазначили, що йдеться про режим таргетування інфляції і гнучкого курсоутворення гривні, які стали дієвим інструментом зниження інфляції в Україні з понад 60% у квітні 2015 року до поточних 10% і 5% в середньостроковій перспективі.

«Уперше в історії України виконання цілі з інфляції, яку встановив Національний банк, стало й одним з цільових показників програми МВФ. Це підтверджує, що низька і стабільна інфляція є необхідною передумовою стійкого економічного зростання, а режим інфляційного таргетування - найефективніший шлях до неї. Спільні цілі у цій площині означають, що МВФ вірить у спроможність Національного банку знизити інфляцію до 5% і утримувати її на такому рівні впродовж тривалого періоду», - підкреслив голова НБУ Яків Смолій.

Однак для цього, як зазначено у офіційній заяві МВФ, критичним буде збереження незалежності Національного банку.

Інший фокус нової програми - зміцнення фінансового сектору та подальше відновлення банківського кредитування.

Читайте також: МВФ оприлюднив деталі нової програми Stand-by для України

Так, одним зі структурних маяків програми стало ухвалення Верховною Радою законопроекту про «спліт» (№ 2413-а), що дасть змогу втілити реформу небанківського фінансового сектору шляхом розподілу функцій регулювання ринків фінпослуг, які на сьогодні здійснює Нацкомфінпослуг, між Національним банком та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Ухвалення законопроекту дозволить привести небанківський фінансовий ринок у відповідність до європейських стандартів, підвищить якість роботи фінансових компаній та захист споживачів фінпослуг, а також створить умови для приходу на цей ринок нових іноземних гравців.

«Водночас нова програма співпраці України та МВФ - це й «подушка безпеки», яка допоможе підтримати макрофінансову стабільність у країні в умовах суттєвих платежів за зовнішнім боргом обсягом близько 6 млрд дол. США, які очікують на нашу державу впродовж наступного року», - зауважив голова Нацбанку.

За рахунок нової програми SBA обсягом 2,8 млрд СПЗ (близько 3,9 млрд дол. США), залучення на міжнародних ринках капіталу завдяки гарантії на 750 млн дол. США, яку вчора схвалила Рада виконавчих директорів Світового банку, а також фінансуванню від Європейської комісії обсягом 1 млрд євро Україна зможе збільшити міжнародні резерви до близько 20 млрд дол. США на кінець 2018 року, що перевищує останній прогноз Національного банку, і підтримати їх на належному рівні у 2019 році.

У НБУ зауважили, що подробиці про зобов‘язання, які Україна взяла на себе в рамках нової програми співпраці з МВФ, її структурні маяки та кількісні критерії, яких необхідно досягнути, будуть оприлюднені у Меморандумі про економічну та фінансову політику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-