Експерт вважає Газпром зайвим у транзитному контракті з ЄС

Експерт вважає Газпром зайвим у транзитному контракті з ЄС

Укрінформ
Позбавлення України транзиту газу у зв'язку з будівництвом обхідних “Північного” і “Турецького” газопроводів або пролонгація контракту між Україною та РФ в нинішньому вигляді становлять реальні загрози енергетичній безпеці України.

Про це під час науково-практичної конференції "Актуальні загрози енергетичній безпеці України" заявив директор дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ України Сергій Корсунський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми постійно говоримо про загрозу енергетичній безпеці України з точки зору постачання газу — це позбавлення України транзиту і будівництво обхідних маршрутів “Північний потік-2” і “Турецький потік-1 та -2”. Якщо скласти математично ці обсяги газу, то фактично він дорівнює тому транзиту, який здійснюється через українську газотранспортну систему сьогодні. Тобто фактично нас виключають з цього бізнесу, це загроза. Але є й інша загроза — збереження транзиту в нинішньому вигляді”, — заявив Корсунський.

За його словами, днями під час перебування прем'єр-міністра Володимира Гройсмана у Брюсселі, представники Єврокомісії запросили Україну та Росію до тристоронніх переговорів щодо “газової угоди”. Корсунський нагадав, що контракт про транзит газу через територію України існує між Україною та Росією в різних формах протягом останніх 25 років. До 2005 року це були міждержавні угоди, зазначив очільник дипакадемії, а взимку 2005-2006 рр. вони були зруйновані, і домовленості перейшли в режим “Нафтогаз”—“Газпром”. Відтоді “Газпром” гарантував європейським споживачам постачання газу через територію України.

“Контракт цей закінчується, і нас примушують йти на тристоронні переговори. Якщо знову йдеться про переговори між Україною і “Газпромом”, то я вважаю, що це страшна загроза енергетичній безпеці. Цього не має статись ні за яких умов. По-перше, це політично неможливо. Якщо ми знову повернемось до цієї схеми на 25 років, і знову “Газпром” буде гарантувати щось європейським споживачам, тоді всі наші розмови про європейську інтеграцію і включення української ГТС до європейської мережі газотранспортних магістралей просто можна забути”, — наголосив Корсунський, додавши, що “транзитний контракт має укладатись між Брюсселем і Києвом”.

Виходом з ситуації Корсунський бачить закупівлю європейськими споживачами російського газу від східного кордону України. Крім того, це прискорило б вирішення питання так званих "ДНР"/"ЛНР" та виходу Росії з Донбасу.

Читайте також: Нафтогаз vs Газпром: суди США почали задовольняти позови Києва

Переговори щодо долі майбутнього контракту, наголосив Корсунський, повинні початись вже в січні 2019 року. Він також застеріг європейців від надмірних сподівань щодо обіцянок Росії. “Європейцям наразі не варто дуже розраховувати, що з 1 січня 2020 року вони будуть отримувати газ з Німеччини по “Північному потоку-2”, скоріше за все цього не буде, тому потрібно вирішувати питання контракту. Ми принципово маємо домогтися від Європейської комісії позиції, за якої ми маємо укласти угоду про транзит з ними. І на це можна піти, навіть знизивши тарифи на транзит, адже в цій ситуації питання є принципово політичним. Якщо такі контракти відбудуться, то українська ГТС буде реально включена в європейську мережу”, — зазначив Корсунський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-