Нацкомісія встановила вартість приєднання до електромережі

Нацкомісія встановила вартість приєднання до електромережі

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила методику (порядок) формування плати за приєднання до системи передачі та системи розподілу електричної енергії.

Про це написала у Facebook голова НКРЕКП Оксана Кривенко.

"Сьогодні НКРЕКП затвердила методику (порядок) формування плати за приєднання до системи передачі та системи розподілу електричної енергії. На перехідний період до 31 грудня 2020 року, вартість базової ставки приєднання 1 кВт потужності для усіх операторів систем розподілу визначена на рівні 3,48 тис. грн за кВт (без ПДВ)", - ідеться у повідомленні.

За словами Кривенко, встановлений тариф - усереднений показник вартості створення 1 кВт потужності на ступені напруги 0,4 кВ, яка індексується на рівень напруги в точці приєднання та рівень завантаження трансформаторних підстанцій основної мережі. Після перехідного періоду ставки будуть розраховані на основі фактичних капітальних витрат на приєднання.

"Що це дасть для споживачів України? Прозорий, прогнозований та неупереджений порядок розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж, рівноправний доступ до електричних мереж, можливість визначення вартості приєднання на етапі планування", - написала Кривенко.

Крім того, це, на думку очільниці НКРЕКП, посилить позиції України в рейтингу сприятливості ділового середовища Світового Банку Doing Business і дозволить залучити додаткові інвестиції в економіку нашої держави.

"По суті рішення. Розрахунок плати за нестандартне приєднання передбачає плату за приєднання потужності - добуток потужності помножений на ставку та плату за створення лінійної частини приєднання. Стимулюється приєднання об'єктів (електроустановок) на більш високому рівні напруги (плата за нестандартне приєднання на більш високих ступенях напруги буде менша), - зазначила Кривенко.

Читайте також: Опубліковані нові тарифи на опалення і гарячу воду

За її словами, ставка плати для електроустановок, призначених для виробництва електричної енергії, знижена на 10%.

"Коефіцієнт завантаження трансформаторних підстанцій визначається виключно на базі фактичного перетікання електричної енергії. Коефіцієнти завантаження та ставки приєднання встановлюються на рік, є публічною інформацією та оприлюднюються на офіційних веб-сайтах операторів систем розподілу", - розповіла Кривенко.

Вона також додала, що до кінця поточного року на відкритому засіданні НКРЕКП, яке відбудеться у формі відкритих слухань, заплановано прийняти ставки плати за стандартне та нестандартне приєднання потужності .

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-