Корпоратизація Укренерго є передумовою отримання допомоги від ЄС - Мінфін

Корпоратизація Укренерго є передумовою отримання допомоги від ЄС - Мінфін

Укрінформ
Корпоратизація та сертифікація Укренерго як незалежного системного оператора є передумовою отримання макрофінансової допомоги від Європейського Союзу.

Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

«Завданням Міністерства фінансів є прискорити процес корпоратизації Укренерго та запровадити високі стандарти корпоративного управління у компанії. Це дозволить досягти значного прогресу в імплементації законодавства про ринок електроенергії, уможливить сертифікацію Укренерго як незалежного оператора системи передачі електроенергії та дозволить відокремити контроль за виробництвом електроенергії та її передачею, що є передумовою отримання наступних траншів макрофінансової допомоги від ЄС», - сказала міністр фінансів Оксана Маркарова.

Міністерство фінансів не має конфлікту функцій, бо не є розробником галузевої політики та власником, зате є автором реформи корпоративного управління в державних банках, і це є запорукою успішного запровадження системи корпоративного управління Укренерго та його сталого розвитку.

«Мінфін має великий інституційний досвід управління об’єктами державної власності, зокрема банками, і є автором реформи корпоративного управління в державних банках, яка спрямована на утвердження міжнародних стандартів корпоративного управління», – додала Маркарова.

Стратегічне управління та контроль за діяльністю Укренерго здійснюватиме наглядова рада компанії. До її складу увійшли чотири незалежні члени, які є професіоналами і мають значний міжнародний досвід трансформаційних процесів в енергетиці, а також три представники держави.

Читайте також: Видобуток нафти й газу: уряд оголосив 12 конкурсів щодо розподілу продукції

Зазначається, що у міжнародній практиці Міністерство фінансів часто є тим органом, на який покладено здійснення функції державної власності. Зокрема, держава володіє часткою у 42 європейських операторах систем передачі електроенергії, при цьому у 12 з них держава реалізовує функцію власника саме через Мінфін.

Як повідомлялось, 14 листопада Кабінет міністрів своїм рішенням передав ДП «НЕК «Укренерго» в управління Міністерству фінансів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-