Нацбанк змінить операційний дизайн монетарної політики

Нацбанк змінить операційний дизайн монетарної політики

Укрінформ
Національний банк для гнучкішого реагування на зміни стану ліквідності банківської системи запроваджує зміни в операційний дизайн монетарної політики з 11 січня 2019 року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Для гнучкішого реагування на зміни стану ліквідності банківської системи України Національний банк запроваджує зміни в операційний дизайн монетарної політики з 11 січня 2019 року", - йдеться в повідомленні.

У поточному році в банківській системі відбулося скорочення профіциту ліквідності. Це було наслідком збільшення потреб населення та бізнесу в готівці через зростання обсягів економіки і операцій між урядом і Національним банком.

Ця тенденція може продовжуватися і у 2019 році. В результаті впродовж року банківська система може перейти до стану дефіциту ліквідності. Під час такого переходу стан ліквідності банківської системи може бути нестійким: змінюватися від профіциту і дефіциту та навпаки. Крім того, ліквідність може бути сегментованою, тобто нерівномірно розподілятися між банками. Це зумовлює необхідність зміни операційного дизайну в напрямку більшої гнучкості.

У таких умовах основними операціями нового дизайну будуть тендери як з розміщення депозитних сертифікатів строком на 14 днів, так і з рефінансування на цей же строк. Відповідно, ставка за 2-тижневими депозитними сертифікатами і ставка за 2-тижневими кредитами рефінансування будуть встановлюватися на рівні облікової ставки Національного банку. Тендери з надання рефінансування та розміщення депозитних сертифікатів не будуть обмежуватися в обсягах. Це посилить роль облікової ставки як орієнтиру вартості міжбанківських кредитних ресурсів.

Коридор процентних ставок за операціями постійного доступу на термін овернайт залишиться незмінним: облікова ставка +2 п.п. – для кредитів рефінансування, облікова ставка -2 п.п. – для депозитних сертифікатів. Водночас Нацбанк припинить проводити тендери з надання ліквідності строком на 90 днів. На сьогодні спостерігається низький рівень зацікавленості банків у такому рефінансуванні через можливість ролловеру по інших операціях рефінансування.

Синхронно зміниться і графік проведення операцій з регулювання ліквідності. Національний банк відмовиться від проведення тендерів з рефінансування щотижня і розміщення депозитних сертифікатів двічі на тиждень. Основні операції будуть чергуватися і проводитися лише раз на тиждень щоп’ятниці: один тиждень – тендер з надання ліквідності, інший – розміщення депозитних сертифікатів.

Читайте також: НБУ не бачить валютних втрат від блокування Керченської протоки

У НБУ наголошують, що новий дизайн створить умови для кращого функціонування трансмісійного механізму монетарної політики і досягнення стратегічної цілі з інфляції на рівні 5% +/-1 в.п. в середньостроковій перспективі. Водночас завдяки модернізації дизайну зміна умов ліквідності банківської системи не матиме відчутних наслідків для банківського кредитування та економічного зростання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-