Органи центральної влади провели 22 тендери з енергосервісних контрактів - Савчук

Органи центральної влади провели 22 тендери з енергосервісних контрактів - Савчук

Укрінформ
Центральні органи виконавчої влади на сьогодні провели 22 тендери з енергосервісних контрактів.

Про це на зустрічі з експертами Організації економічного співробітництва та розвитку сказав голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Украї́ни Сергій Савчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У цьому році, після підписання меморандумів з ЦОВВ, у нас є 22 тендери по центральних органах виконавчої влади. Але це дуже маленька частинка", - наголосив Савчук.

За його словами, тендери з ЕСКО уже провели Міністерство екології та природних ресурсів, Державне агенство водних ресурсів, Міністерство освіти, Державна служба статистики, Міністерство оборони України, Міністерство внутрішніх справ, Державна служба з надзвичайних ситуацій.

"Уже зроблені (енергоефективними - ред.) 4 насосні станції Держводагентства, але їх там 2 тис.", - додав Савчук.

Як відомо, ЕСКО-контракт - це механізм, за допомогою якого споживач значно скорочує витрати на енергоресурси. Такий договір дозволяє модернізувати енергообладнання без значних інвестицій як з боку споживача, так і з боку держави. Енергосервісний договір передбачає здійснення ЕСКО-компаніями енергоефективних проектів (оновлення системи опалення, освітлення, утеплення будівель) за кредитні кошти інвестора, в ролі якого можуть виступати міжнародні фінансові інституції. Після того, як споживання теплоенергії зменшується, відбувається погашення отриманої позики за рахунок економії витрат (допоки виплата не відбудеться, тариф для споживачів залишається незмінним).

Читайте також: Місцева влада повинна користуватися прозорими електронними сервісами - Зубко

Зазвичай такі контракти є довгостроковими, їх укладають на 5-10 років. Як повідомляв голова Держенергоефективності, енергосервісні контракти забезпечують від 30% до 70% економії теплової та електричної енергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-