У листопаді інфляція прискорилася до 10% - НБУ

У листопаді інфляція прискорилася до 10% - НБУ

Укрінформ
Інфляція у листопаді 2018 року прискорилась до 10% у річному вимірі, а в місячному вимірі ціни зросли на 1,4%.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"У листопаді 2018 року споживча інфляція прискорилася до 10,0% р/р. У місячному вимірі ціни зросли на 1,4%", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що інфляція в річному вимірі у листопаді була близькою до прогнозу, опублікованого у жовтневому "Інфляційному звіті". Дещо вищі показники базової інфляції та темпів зростання адміністративно регульованих цін майже повністю компенсувалися нижчими темпами зростання цін на сирі продовольчі товари.

Однак, попри незначні відхилення в темпах зростання цін за різними групами товарів у листопаді, прогноз споживчої інфляції на кінець року (10,1% р/р) залишається актуальним.

У Нацбанку зазначають, що базова інфляція у листопаді прискорилась до 8,9% р/р. Динаміку цього показника зумовило, насамперед, зростання цін на послуги під впливом подальшого зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці, а також тиску з боку споживчого попиту. Темпи подорожчання продуктів харчування з високим ступенем обробки залишилися на рівні 10,0% р/р. Прискорення зростання цін на макаронні, кондитерські та борошняні вироби було компенсовано повільнішою динамікою цін на інші продукти. Зокрема, завдяки зниженню світових цін повільніше дорожчали м’ясні і молочні продукти. Цей же чинник на тлі очікуваного рекордного врожаю соняшника в Україні сприяв зниженню темпів зростання цін на соняшникову олію, спреди та майонез.

Читайте також: Мінекономіки зберегло прогноз зростання ВВП у 2018-2021 роках

Темпи зростання цін на непродовольчі товари також незначно сповільнилися (4,4% р/р). Зокрема, за рахунок зміцнення обмінного курсу гривні впродовж жовтня-листопада нижчими темпами зростали ціни на побутову техніку і автомобілі, а зростання цін на одяг та взуття залишилось стриманим.

Зростання цін на сирі продукти харчування в листопаді прискорилося до 2,4% р/р, однак було нижчим, ніж прогнозувалося. Недостатня пропозиція через несприятливі погодні умови та слабкий урожай овочів у Європі стимулювала прискорення зростання цін на овочі. Борошно дорожчало через зростання цін на пшеницю. Водночас у листопаді подешевшали фрукти і яйця та сповільнилось зростання цін на молоко, що нівелювало прискорення цін на інші сирі продукти харчування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-