Україна вийшла у

Україна вийшла у "плюс" платіжного балансу - НБУ

Укрінформ
Платіжний баланс України у жовтні 2018 року зведено з профіцитом у $164 млн. При цьому платіжний баланс за січень-жовтень залишився дефіцитним ($254 млн).

Про це повідомляється у прес-релізі Національного банку України.

"Платіжний баланс у жовтні було зведено з профіцитом на рівні 164 млн дол. США. ... Платіжний баланс за січень-жовтень зведено з дефіцитом 254 млн дол. США", - йдеться у прес-релізі.

У Нацбанку зазначають, що дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в жовтні звузився порівняно з вереснем до $863 млн завдяки відсутності значних виплат за державним боргом. Якщо ж брати показник 10 місяців, то дефіцит поточного рахунку розширився до $4,6 млрд порівняно з $1,7 млрд за відповідний період торік.

У жовтні відновилося зростання експорту товарів (на 11% у річному вимірі до $3,9 млрд) насамперед завдяки високому врожаю кукурудзи. Загальний експорт зернових культур сягнув рекордних для жовтня фізичних обсягів у 4,2 млн тонн, а його вартісні обсяги збільшилися в 1,5 раза в річному вимірі. Поліпшилися також показники експорту інших продовольчих товарів: курятини, цукру, жирів та олійних. Загалом зростання експорту продовольчих товарів у жовтні становило 15,8% у річному вимірі.

Читайте також: Україна за жовтень зменшила державний борг на 0,5% - Мінфін

Водночас зростання вартісних обсягів експорту продукції металургії в жовтні сповільнилося до 3,2% у річному вимірі через певне погіршення цінової кон'юнктури, скорочення обсягів виробництва та ускладнену логістику в Азовському морі.

У цілому за січень-жовтень експорт товарів зріс на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до $35,5 млрд .

Зростання імпорту товарів у жовтні прискорилося (до 22,2% у річному вимірі до $5,6 млрд) за рахунок неенергетичного імпорту (продукція машинобудування, продовольчі товари та промислові вироби). Зростання енергетичного імпорту в жовтні залишалося високим через внутрішній попит з боку аграріїв та високих цін на енергоносії.

Загалом за січень-жовтень імпорт товарів зріс на 16% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до $46,1 млрд.

Читайте також: Нацбанк заявляє про прискорення інфляції у жовтні

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у жовтні становив $203 млн, 64% з яких були спрямовані до реального сектору. За 10 місяців цього року чистий приплив ПІІ становив $1,7 млрд, з яких 25% - операції банківського сектору з переоформлення боргу в статутний капітал.

Загалом за січень-жовтень 2018 року чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком становив $4,3 млрд та був вищим, ніж в аналогічному минулорічному періоді ($3,8 млрд).

Також в НБУ інформують, що міжнародні резерви на кінець жовтня становили $16,7 млрд, що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 2,8 місяця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-