Нафтогаз намагається стягнути борг з Газпрому в трьох юрисдикціях

Нафтогаз намагається стягнути борг з Газпрому в трьох юрисдикціях

Відео
Укрінформ
Нафтогаз провадить судові процеси щодо арешту активів Газпрому і реалізації їх для примусового стягнення з російської компанії майже $2,7 млрд у трьох юрисдикціях: Швейцарія, Британія і Нідерланди.

Про це інформує прес-служба Нафтогазу з посиланням на директора з розвитку бізнесу компанії Юрія Вітренка.

"Принаймні в трьох юрисдикціях – Швейцарія, Велика Британія і Нідерланди – проводимо примусове стягнення. Відповідно, у нас тривають судові процеси щодо арешту активів Газпрому і реалізації цих активів для того, щоб ми отримали гроші, які нам винен Газпром", - йдеться у повідомленні.

Як нагадав Вітренко, за контрактом на транзит газу Нафтогаз виграв більш як 4,6 млрд дол. "Приблизно 2,1 млрд дол. з цих 4,6 млрд дол. ми вже стягнули – і отримали цю суму у вигляді газу. Відповідно залишок – приблизно 2,7 млрд дол. (з відсотками, які вже набігли за цей час). Це те, що Газпром має нам сплатити. Ці 2,1 млрд дол., які ми вже отримали від Газпрому у вигляді газу, це більш ніж у 8 разів перевищує всі адміністративні витрати Нафтогазу з 2014 року, включно з усіма нашими зарплатами, преміями, автотранспортом і витратами на юристів. Хоча це дорогий процес, але те, що ми вже отримали – це неспівставно більше ніж те, що ми витратили", - зазначив Вітренко.

Директор Нафтогазу також відзначив, що Україна перемогла у контракті на постачання газу в більшості спірних питань.

Читайте також: Нафтогаз оприлюднив рішення Стокгольмського арбітражу у справі проти Газпрому

"За цією справою ми, по-перше, повністю захистилися від позовних вимог Газпрому – а це, якщо сукупно взяти на термін контракту – приблизно 80 млрд дол. за зобов’язаннями "бери, або плати", які вони реально вимагали з нас. Ми реально мали заплатити за контрактом, де чорним по білому Юлія Володимирівна Тимошенко та Володимир Володимирович Путін кажуть про те, що ми маємо платити за обсяги, навіть якщо їх не відбираємо. Навіть якби ми програли 10% – було б не $80 млрд, а, відповідно, $8 млрд – це величезна сума для України. Ми не програли. Ми також виграли по контракту на поставку газу так званий перегляд ціни – вона була знижена", - пояснив Вітренко.

Він також нагадав, що Нафтогаз почав новий арбітраж щодо невиконання Газпромом зобов’язань з постачання газу.

"Тобто, на додаток до того, що ми вже виграли у Газпрому, ми вважаємо, що вони ще мають заплатити", - підсумував Вітренко.

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2009 року тодішні прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко та прем'єр-міністр РФ Володимир Путін підписали контракт на постачання та транзит газу. Базова ціна за 1 тис. кубометрів газу встановлювалася на рівні 450 дол., а її перегляд мав здійснюватися щоквартально, у зв'язку з прив'язкою ціни газу до середньої ціни нафти за 9-місячний період. До ціни застосовувалися знижувальний коефіцієнт, а у майбутньому - також "політичні" дисконти.

Україна зобов'язувалася купувати 52 млрд кубометрів газу щорічно (для порівняння, у 2017 році Україна імпортувала лише 14,1 млрд кубометрів, на додачу до власного видобутку). У разі недобору цих об'ємів (придбання менше ніж 94% контрактних обсягів) застосовувалася санкція "бери або плати".

Водночас був підписаний транзитний контракт, у якому тариф на транспортування газу до Європи фіксувався на 10 років в обмін на 20% знижки на газ, що діяла лише у 2009 році. Незалежно від ціни газу, ставка транзиту залишалася б для України однаковою.

Таким чином, у 2009 році протягом року ціна варіювалася від 198,34 дол. до 360 дол. за 1 тис. кубометрів.

Уже в 2010 році, попри знижки Газпрому, фактична ціна газу для України становила 330 дол. за 1 тис. кубометрів. Для зниження ціни на 100 дол. за 1 тис. кубометрів президент Віктор Янукович погодив так звані "Харківські угоди", обмінявши знижку на базування Чорноморського флоту РФ у Криму до 2042 року.

Ще одну 30-відсоткову знижку Янукович "вибив" у 2013 році, погодивши з РФ кредит на 15 млрд дол. Україна встигла отримати лише перший транш у грудні 2013 року, що становив 3 млрд дол. (так званий кредит Януковича). Також очікувалося, що буде створений консорціум із Газпромом з управління українською ГТС.

З 2014 року, після Революції гідності та зміни керівництва НАК "Нафтогаз України", почалася судова тяганина за контрактами з постачання і транзит газу між українською компанією та російським Газпромом. Після всіх уточнень за контрактом з постачання газу Нафтогаз вимагав від Газпрому 30,3 млрд дол., а Газпром у Нафтогазу - 47,1 млрд дол. За контрактом з транзиту українська сторона вимагала 12,3 млрд дол. з відсотками (16 млрд дол.).

Того ж року Газпром скасував усі знижки, з квітня 2014 року ціна на газ мала б становити 485,5 дол. за тис. кубометрів.

До листопада 2015 року ціна на газ і обсяги закупівель погоджувалися у тристоронньому форматі Україна-Єврокомісія-РФ шляхом підписання відповідних додаткових угод до основного договору.

22 грудня 2017 року Стокгольмський арбітраж переглянув формулу ціноутворення на газ за контрактом щодо поставки газу в Україну, таким чином зменшивши його вартість, що автоматично привело до зменшення ставки вартості послуг та загальної вартості послуг транзиту газу, які надаються Нафтогазом. Загалом за рішенням Стокгольмського арбітражу у транзитній справі Газпром винен Нафтогазу 4,63 млрд дол., із них 2,1 млрд дол. були зараховані арбітражем у рахунок заборгованості Нафтогазу з оплати отриманого у 2014-2015 роках, але не оплаченого газу. За результатами обох рішень, Газпром повинен сплатити на користь Нафтогазу 2,56 млрд дол та штраф, що набігає за несплату боргу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-