Кубів доручив врегулювати питання вартості послуг електронних майданчиків

Кубів доручив врегулювати питання вартості послуг електронних майданчиків

Укрінформ
Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів доручив утворити робочу групу та знайти оптимальне розв'язання проблеми вартості послуг електронних майданчиків. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

"Сьогодні ціна кожної операції з реєстрації та перевірки оціночних звітів через авторизовані електронні майданчики може сягати 510 грн. Існує висока імовірність, що вартість послуги про запис в Єдиній базі звітів сплачує громадянин, котрий звертається до оцінювачів та нотаріусів. До внесення відповідних змін у Податковий кодекс процедура реєстрації звітів у Єдиній базі була безкоштовною", - зазначили у Мінекономрозвитку.

У рамках робочої групи Мінекономрозвитку представить свої напрацювання, серед яких, зокрема пропозиція зобов'язати Фонд держмайна обмежити розмір комісії авторизованих електронних майданчиків за послуги внесення чи перевірки інформації в Єдину базу на рівні 0,01 прожиткового мінімуму (18,53 грн з 1 січня 2019 року). Ці кошти також мають бути рівно розподілені між Державним бюджетом та авторизованим електронним майданчиком.

Читайте також: МЕРТ пропонує зменшити держпідприємствам частку прибутку на виплату дивідендів

Як повідомлялося, у грудні 2017 року Верховна Рада України зобов'язала оцінювачів вносити інформацію зі звітів про оцінку нерухомого майна в Єдину базу даних звітів про оцінку через авторизовані електронні майданчики (зміни до ст. 172 Податкового кодексу).

Антимонопольний комітет України у зв'язку з отриманням численних скарг наприкінці липня цього року розпочав перевірку Фонду держмайна щодо дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час створення, впровадження та функціонування Єдиної бази звітів про оцінку та підключення до неї електронних майданчиків. За даними ЗМІ, вартість послуг зазначених майданчиків із доступу до державної бази/внесення інформації залежить від того, скільки коштує нерухомість: чим дорожча нерухомість, тим дорожчий доступ. Максимальна ціна для об'єктів, вартість яких перевищує 200 тис. грн (а це майже 50% всіх об'єктів), становить 1020 грн - по 510 грн оцінювачу та нотаріусу.

На засіданні Антимонопольного комітету 22 листопада 2018 року схвалено пропозиції до Кабінету Міністрів України стосовно необхідності вирішення встановлених у ході проведеної перевірки проблемних питань, які мають місце в сфері оцінки нерухомого майна та пов'язані з прийнятими Фондом державного майна наказами, що врегульовують питання створення, функціонування та впровадження Єдиної бази даних звітів про оцінку та підключення до неї електронних майданчиків

До Секретаріату Кабінету міністрів України та Мінекономрозвитку надійшли численні звернення щодо надмірності та необгрунтованості вартості послуг авторизованих електронних майданчиків. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-