Світовий банк і МВФ вважають, що закон

Світовий банк і МВФ вважають, що закон "про Спліт" відкриє двері продуктивним змінам

Укрінформ
Світовий банк разом з МВФ вважають, що законопроект "про Спліт" відкриє двері для продуктивних змін у нереформованому небанківському фінансовому секторі.

Про це йдеться у спільній заяві Світового банку та Міжнародного валютного фонду щодо законопроекту № 2413а, що є в розпорядженні Укрінформу.

"У четвер, 22 листопада, у Верховній Раді України планується розглянути у другому читанні законопроект № 2413а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг", що передбачає консолідацію нагляду за фінансовим сектором у двох регуляторів - Національному банку України та Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку, замість поточної системи трьох регуляторів. Світовий банк разом з Міжнародним валютним фондом вітає прийняття цього законопроекту, який, як очікується, відкриє двері для продуктивних змін у нереформованому небанківському фінансовому секторі", - йдеться у повідомленні.

Зі слів директора Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен, протягом останніх чотирьох років Україна здійснила суттєві реформи у банківському секторі, однак практично нічого не було зроблено для реформування небанківської фінансової системи. Проблеми в цьому секторі дуже глибокі та, як наслідок, клієнти небанківських фінансових установ несуть серйозні та непотрібні ризики. Ці проблеми можуть бути усунені лише через фундаментальні реформи, включаючи реформу регуляторної системи фінансового сектору для забезпечення незалежного та ефективного нагляду за небанківським фінансовим сектором. Україна потребує здорового, диверсифікованого та стійкого фінансового сектору для ефективного сприяння економічному зростанню. Важливим кроком до цього напрямку є прийняття законопроекту №2413а, який запроваджує комплексну модель регулювання, котрої дотримуються більшість країн ЄС.

"В той час, як реформа банківського сектору вже досягла хороших результатів, реформування небанківського фінансового сектору все ще відстає. Як наслідок, небанківський сектор не сприяє стійкому розвитку економіки. Ризики фінансової стабільності від нереформованого небанківського фінансового сектору значні. Надалі треба привести регулювання та нагляд у небанківському фінансовому секторі до міжнародних стандартів, як це відбувається у банківському секторі. Найбільш ефективним способом досягнення цього є консолідація регулюючих органів, перехід від трьох регуляторів фінансового сектору до двох. У зв'язку з цим ми вітатимемо розгляд та прийняття Верховною Радою так званого "закону SPLIT" 22 листопада", - зазначає постійний представник в Україні Йоста Люнгман.

Читайте також: Ринок фінпослуг: регулятори закликають Раду підтримати проект про зміни

Як відомо, законопроект пропонує ліквідувати Нацкомфінпослуг, а її підопічних передати іншим фінансовим регуляторам. Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку візьме під контроль різні фонди - недержавні пенсійні, фінансування будівництва, облігацій нерухомості, а також довірчі товариства. Нагляд за страховиками, кредитними установами, ломбардами, лізинговими та факторинговими компаніями перейде до Національного банку.

Наразі функції трьох регуляторів багато в чому перетинаються. Наприклад, ті самі НПФ контролюються одночасно й Нацкомфінпослуг, і НКЦПФР, що доставляє чимало незручностей учасникам ринку. Ліквідація зайвої ланки спростить регулювання фінустанов і допоможе знизити навантаження на держбюджет, адже зараз платникам податків доводиться утримувати відразу трьох регуляторів у фінансовій сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-