Експорт м’ясної продукції цьогоріч збільшився на 21% – експерти
Про це повідомляє Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».
"Позитивні зрушення в експорті м’яса та субпродуктів пояснюються двома чинниками. По-перше, дається взнаки триваюча широка географічна диверсифікація та закріплення на нових ринках збуту після втрати російського. Якщо ще у 2015 році позиції основного імпортера українського м’яса та субпродуктів утримувала Росія, то з 2017 року переважають поставки на ринки країн Європи та Азії", - акцентували науковці ІАЕ.
За дев’ять місяців 2018 року найбільше продукції цієї групи – 19,4% – закупили Нідерланди, які торік уперше очолили рейтинг імпортерів вітчизняного м’яса. Значно менші закупки здійснюють Словаччина (9,9%), Білорусь (7,8%), Ірак (7,7%), Саудівська Аравія (6,4%), Азербайджан (5,6%), Німеччина (5,5%) та Гонконг (4,0%). Загалом у названі країни експортується 2/3 м’ясопродукції у грошовому обсязі, поінформували в ІАЕ.
Експерти наукового центру зазначили, що другим чинником, який впливає на збільшення експорту агропродукції цієї групи є зростання вартості та обсягів поставок на зарубіжні ринки м’яса птиці. Ця тенденція позначилася ще торік і зберігається досі.
За січень-вересень 2018 року вартість експорту м’яса птиці збільшилася проти минулорічних показників за відповідний період на 29% – з 295 млн дол. США до 381 млн дол. США при зростанні обсягів експорту цього виду м’ясної продукції з 212 тис. т до 244 тис. т.
За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, за результатами року обсяги експорту м’яса та субпродуктів, найімовірніше, знову перевищать 300 тис. т.