Тисячна паливна збірка Westinghouse надійшла до України - Енергоатом

Тисячна паливна збірка Westinghouse надійшла до України - Енергоатом

Фото
Укрінформ
Тисячна за рахунком паливна збірка американської компанії Westinghouse для реакторів типу ВВЕР-1000 поставлена в Україну, вона надійде на Южно-Українську АЕС.

Про це повідомляє прес-служба ДП “НАЕК “Енергоатом”.

“Перший віце-президент - технічний директор НАЕК «Енергоатом» Олександр Шавлаков відзначив, що відвантаження для української АЕС тисячної збірки палива Westinghouse є визначною подією в багаторічному співробітництві Енергоатому та Westinghouse”, - йдеться в повідомленні.

Шавлаков нагадав, що у січні поточного року було підписано доповнення до контракту з Westinghouse, яким передбачається розширення обсягів та географії поставок ядерного палива на українські АЕС.

«Наразі паливо Westinghouse використовується на 6 енергоблоках українських АЕС, а після 2021 року воно буде завантажено до 7-го з 13-ти українських атомних енергоблоків з реакторами ВВЕР-1000. До Южно-Української та Запорізької АЕС приєднається Рівненська АЕС. Крім того, планується розгорнути виробництво комплектуючих (головок і хвостовиків) для паливних касет Westinghouse на потужностях нашого ВП «Атоменергомаш», - додав технічний директор Енергоатому.

Також він наголосив, що стратегічною метою України є інтеграція об’єднаної енергосистеми України до європейської мережі ENTSO-E, створення можливостей для експорту та імпорту електричної енергії. Першим кроком до здійснення цієї мети, за словами Шавлакова стане реалізація одного з найперспективніших проектів в енергетичній галузі України - енергетичного моста «Україна - ЄС», що схвалений урядом України.

Проект передбачає розширення існуючого Бурштинського енергоострову шляхом підключення до нього енергоблоку №2 Хмельницької АЕС та відновлення лінії електропередач 750 кВ «Хмельницька АЕС - Жешув (Польща).

Перший віце-президент Енергоатому підкреслив, що ключовою особливістю Енергетичного моста «Україна - ЄС» є те, що довгостроковий контракт на експорт електроенергії з енергоблоку №2 Хмельницької АЕС буде служити фінансовим інструментом залучення коштів для добудови третього та четвертого блоків цієї електростанції.

Читайте також: Енергоатом призначив нового директора відокремленого підрозділу

Як повідомлялось, лише компанія Westinghouse та російська "ТВЕЛ" володіють технологією виробництва палива для реакторів типу ВВЕР, якими обладнані українські атомні електростанції. У березні 2008 року Енергоатом уклав з Westinghouse Electric Sweden (Швеція) контракт на забезпечення у 2011-2015 роках свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. У 2014 році сторони домовилися розширити і продовжити контракт до 2020 року. У січні 2018 року контракт було продовжено до 2025 року. Угодою передбачається поставка ядерного палива для забезпечення семи українських атомних блоків.

Фото: сайт Енергоатому

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-