Європейський бізнес виступає проти підвищення ренти за користування надрами в Україні

Європейський бізнес виступає проти підвищення ренти за користування надрами в Україні

Укрінформ
Європейська бізнес асоціація виступає проти підвищення ставок рентної плати за користування надрами при видобутку нафти та газового конденсату.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі ЄБА з посиланням на координатора комітетів Європейської бізнес асоціації Ігоря Гоцика.

"Перегляд рентної плати, та ще й в кінці року, дестабілізує поточну роботу суб'єктів господарювання та стримує заходження нових інвесторів. І варто не забувати, що збільшення податкового навантаження на вітчизняний бізнес може мати наслідком зростання цін на відповідні товари та послуги", - сказав Гоцик.

ЄБА підкреслює, що Україна є державою, яка значною мірою залежна від імпорту нафти, газового конденсату та нафтопродуктів. 

За 2017 рік було імпортовано 1 млн тонн нафти і газового конденсату, що на 96,4% більше, ніж у 2016, та 7,8 млн тонн нафтопродуктів, що на 5,6% більше, ніж у 2016 році, наводять в ЄБА дані Державної фіскальної служби.

“Тож необхідно створювати належні умови для розвитку видобутку нафти та газового конденсату в Україні. Однак українські родовища нафти та конденсату знаходяться на пізній стадії розробки. При цьому стабілізувати видобуток можна, але за умови значних операційних витрат, залучення нових інвестицій та впровадження технологій видобування", - зазначили у ЄБА.

Читайте також: НБУ пропонує збільшити перехідний період передачі функцій від Нацкомфінпослуг

В асоціації наголошують, що у багатьох країнах світу, враховуючи виснаженість відкритих родовищ, значну капіталомісткість інвестиційних проектів, суттєві технічні та екологічні ризики, що несуть інвестори, впроваджуються більш гнучкі ставки оподаткування.

В Україні ж збільшення рентної плати призведе до збільшення податкового навантаження на сотні мільйонів гривень для бізнесу, впевнені в ЄБА. 

Як повідомлялося, з 1 січня 2019 року пропонується збільшити розмір ставок рентної плати за користування надрами для видобування нафти на 2 в.п. Так, за видобування покладів, які повністю чи частково залягають на глибині понад 5000 метрів - з 29% до 31%. Покладів, що повністю залягають на глибині понад 5000 метрів - з 14% до 16%. Це передбачено урядовим законопроектом № 9260 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-