Невисокі ціни на нафту стануть позитивом для України - Данилишин

Невисокі ціни на нафту стануть позитивом для України - Данилишин

Укрінформ
За умови тривалого періоду невисоких цін на нафту вартість енергетичного імпорту знизиться, що стане позитивом для України.

Таку думку у статті для видання «Новое время» висловив голова Ради Національного банку Богдан Данилишин.

«Якщо період невисоких цін на нафту триватиме, то вартість енергетичного імпорту знизиться, що стане позитивом для України. Добре відомо, наскільки висока «паливна складова» як у собівартості української продукції, так і в інфляції», - написав Данилишин.

За його словами, ще одним важливим наслідком падіння цін на нафту для України та інших країн, що розвиваються, з сировинною економікою інколи буває зростання цін на метали. Так, у 1987-1988 і 2003-2005 роках ціни на метал зросли більш як у 1,5 раза.

«З одного боку, зростання цін на метали було б дуже доречним, в тому числі з урахуванням складної ситуації з погашенням Україною зовнішнього боргу в найближчі кілька років. Але з іншого, якщо ситуація на світових товарних ринках буде розвиватися за сприятливим для України сценарієм, ми не маємо права вчергове упустити сприятливу можливість для модернізації і реіндустріалізації. Інакше наша доля буде залежати лише від новин зі світових товарних і фінансових ринків. А новини звідти не завжди тішать», - зауважив Данилишин.

Читайте також: Заборонена в Україні платіжна система TYME подала позов проти НБУ

Він нагадав, що 13 листопада вартість нафти обвалилася на 7%: американський сорт WTI подешевшав до 55 дол. за барель, північноморський Brent - до 65 дол. за барель. За останні півтора місяця світові ціни на нафту знизилися на 25%. Нафтові котирування розгубили все зростання, накопичене з початку року: ф'ючерси на Brent торгуються на 1% нижче початкового рівня, а на WTI - на 7% нижче. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-