Приватні компанії видобувають лише 20% газу в Україні - нардеп

Приватні компанії видобувають лише 20% газу в Україні - нардеп

Укрінформ
Приватні компанії в Україні видобувають лише близько 20% газу в Україні або 4 млрд кубометрів.

Про це під час III Українського нафтогазового інвестиційного форуму-2018 сказала народний депутат Наталя Кацер-Бучковська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Близько 80% газу або 20 млрд видобувається державними компаніями: Укргазвидобування, Укрнафта. Лише 4 млрд кубометрів приблизно видобувають приватні підприємства. Ми розуміємо, що цей ринок має дуже великі перспективи. Україна має більше 1 трлн кубометрів запасів", - відзначила нардеп.

Вона висловила думку, що не лише населення, але і промисловість можуть бути забезпечені газом власного видобутку.

"На зустріч цьому Верховна Рада ухвалила закон про зниження ренти, про диверсифікацію ренти, щоб громади отримували частину коштів, щоб вони були більш зацікавлені надавати погодження на видобуток", - відзначила Кацер-Бучковська.

Вона прогнозує, що зазначені кроки допоможуть активізувати видобуток газу у приватному секторі.

"Чому ще цього не відбулося протягом двох років? Існувала серйозна проблема з прозорістю видачі ліцензій і з роботою комісій, що займаються угодами з розподілу продукції. Що стосується ліцензій, є пілотний проект продажу ліцензій через прозорі аукціони", - розповіла нардеп.

Читайте також: У Нафтогазі пояснили, за яких умов відновлять постачання газу деяким споживачам

Як повідомлялося, видобуток АТ «Укргазвидобування» за січень — жовтень 2018 року становить 12,792 млрд куб. м природного газу, що дало змогу перекрити природне падіння видобутку обсягом близько 800 млн куб. м і на 133 млн куб. м перевищити показник аналогічного періоду минулого року. У жовтні Укргазвидобування вийшло на максимальне за останні дев’ять років значення середньодобового видобутку — 43,5 млн куб. м, що майже на 1 млн куб. м більше за фактичні показники аналогічного періоду 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-