Банки планують якомога швидше позбутись іпотечних валютних кредитів - депутат

Банки планують якомога швидше позбутись іпотечних валютних кредитів - депутат

Укрінформ
Більшість банків не зацікавлені у продовженні проблемної історії навколо іпотечних валютних кредитів та прагнуть якомога швидше від них позбутись.

Таку думку під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Банкрутство в добу кодифікації: точки відліку" висловив народний депутат України Руслан Сидорович, повідомляє кореспондент агентства.

«Що стосується валютної іпотеки, то більша частина банківських установ не зацікавлені у продовженні цієї проблемної історії. Загальна кількість таких боргів у банках не є значною. Для банків, це головний біль, який вони хочуть скинути якнайшвидше. Але позбутись цього треба в легальний, правовий спосіб», - сказав Сидорович.

Він нагадав, що в рамках Кодексу про процедури банкрутства, за зверненням боржника борг перераховується у гривню, тому що постійна девальвація національної одиниці мультиплікує цей борг. Наступне, що закріплюється в даному документі, так це те, що відкидаються всі нараховані штрафи і пені, а сума боргу відрізається відповідно до ринкової вартості цієї нерухомості станом на сьогодні.

«Якщо ми говоримо про валютну іпотеку, то ми знаємо, що нерухомість, яка купувалась у 2006-2008 рр. на піку коштувала дуже дорого. Вартість квартир тоді могла становити 200 тисяч доларів, а сьогодні вони коштують близько 50 тисяч доларів. Тобто падіння відбулося у 3-4 рази. Тому від цієї суми віднімається сума сплаченого кредиту, а решта суми заборгованості реструктуризується на наступних умовах. Наскільки я знаю, то буде ряд позичальників, які внаслідок цього борг взагалі обнулять, особливо це стосується ануїтетних кредитів, де тіло кредитів було зашито в сумі платежів. Там будуть реальні ситуації, коли люди будуть виходити на нуль», - зауважив Сидорович.

З його слів, якщо загальна площа квартири не перевищує 60 м кв чи площа житлового будинку не більше 120 м кв, то процентна ставка за таким планом реструктуризації встановлюється на рівні українського індексу ставок за 12-місячними депозитами фізичних осіб, збільшеному на 1%, і план реструктуризації укладається на 15 років. Якщо площа нерухомості більша, то процентна ставка за таким планом реструктуризації встановлюється на рівні українського індексу ставок за 12-місячними депозитами фізичних осіб, збільшеному на 3%, а план реструктуризації укладається на 10 років.

Читайте також: НБУ дав добро на роботу в Україні китайської платіжної системи UnionPay

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці жовтня Верховна Рада ухвалила новий Кодекс про процедури банкрутства. Кодекс з питань банкрутства запроваджує п'ятирічний особливий режим реструктуризації валютної іпотеки. Тобто вимоги забезпеченого кредитора, які виникли за кредитом у валюті, конвертують у гривню за курсом НБУ на день відкриття справи про неплатоспроможність. Згодом боржнику треба погасити ці вимоги відповідно до плану реструктуризації в розмірі 100% від ринкової вартості квартири або житлового будинку, яка визначена оцінювачем, обраним кредитором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-