Енергоатом підписав меморандум про співпрацю з фінською Wartsila

Енергоатом підписав меморандум про співпрацю з фінською Wartsila

Фото
Укрінформ
НАЕК «Енергоатом» підписала меморандум про взаєморозуміння в галузі ядерної енергетики з  фінською компанією Wartsila, що є світовим лідером з виробництва дизель-генераторних установок.

Церемонія підписання меморандуму відбулась у резиденції посла Фінляндії в Україні, повідомляє прес-служба компанії.

"Для Енергоатома підписання меморандуму є знаковою подією, оскільки дає старт прямому співробітництву української компанії - оператора 15 атомних енергоблоків та французького підрозділу фінської компанії Wartsila - Wartsila France, світового лідера з виробництва дизель-генераторних установок", - зазначив президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, вітаючи учасників церемонії. 

Він також підкреслив, що Енергоатом не лише планує продовжити термін експлуатації блоків АЕС на 20-30 років, але й має плани щодо будівництва нових атомних енергоблоків. 

За словами Недашковського, у планах компанії - «не обмежуватись контрактами суто на закупівлю обладнання, але й створювати спільні напрямки діяльності, зокрема в питаннях сервісного обслуговування, відновлення працездатності запасних частин і багато іншого, що вимагатиме спільних зусиль і спільної діяльності».

Читайте також: США: Малі модульні реактори - перспективний проект для України

Посол Фінляндії в Україні Юха Віртанен відзначив, що між Україною і Фінляндією існує багато напрямів співробітництва саме в ядерній галузі. Він наголосив, що ядерний сектор - провідна, дуже потужна  галузь і в Фінляндії, і у Франції, і в Україні. Він нагадав, що нещодавно було прийнято рішення про створення фінсько-українського трастового фонду для проектів з енергоефективності обсягом 6 млн євро на 4 роки. 

Генеральний директор Nuclear Service Wartsila France Мішель Кубінга наголосив на важливості підписання меморандуму і додав, що компанія щойно подала тендерну пропозицію на постачання запасних частин для свого обладнання, що працює на Южно-Українській АЕС. 

Як відомо, аварійні дизель-генератори виробництва Wartsila працюють як на європейських АЕС – у Бельгії, Болгарії, Іспанії, Німеччині, Словаччині, Чехії, Україні, Фінляндії, Франції, Швеції, так і в США, Китаї, Кореї, Індії. До початку переговорного процесу з Wartsila у тендерах Енергоатома на поставки комплектів запасних частин для дизель-генератора Z40, що працює на ЮУ АЕС, брали участь виключно посередники.

Фото: сайт Енергоатому

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-