У Нацбанку пояснили як посилюватимуть прозорість монетарної політики

У Нацбанку пояснили як посилюватимуть прозорість монетарної політики

Укрінформ
У Національному банку уточнили операційну ціль своєї процентної політики задля посилення прозорості монетарної політики.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«Посилюючи прозорість монетарної політики, Національний банк  України уточнив операційну ціль своєї процентної політики. Операційна ціль монетарної політики Національного банку полягає в утриманні гривневих міжбанківських ставок на рівні, близькому до рівня облікової ставки, у межах коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу», - йдеться в повідомленні.

У НБУ зазначають, що індикатором рівня гривневих міжбанківських процентних ставок для цілей процентної політики визначено Український індекс міжбанківських ставок для кредитів та депозитів овернайт у національній грошовій одиниці (UIIR). Тобто, якщо зниження інфляції до 5% у середньостроковій перспективі - це ціль монетарної політики, то ціль проведення монетарних операцій - це утримати значення UIIR на рівні, близькому до рівня облікової ставки (зараз - 18%) та у межах коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу, тобто - за кредитами овернайт (зараз - 20%) та депозитними сертифікатами овернайт (зараз - 16%). Національний банк обрав саме цей індекс UIIR у якості орієнтира, оскільки його розрахунок здійснюється за чіткими правилами у щоденному режимі на базі реальних угод комерційних банків.

Читайте також: НБУ планує пом'якшити вимоги щодо переказу валюти за кордон

Відповідні доповнення щодо операційної цілі процентної політики затверджені Постановою Правління Національного банку України від 5 листопада 2018 року №117 "Про внесення зміни до Положення про основи процентної політики Національного банку України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-