НБУ планує пом'якшити вимоги щодо переказу валюти за кордон

НБУ планує пом'якшити вимоги щодо переказу валюти за кордон

Укрінформ
Національний банк оприлюднив проекти постанов, якими планується спростити низку обмежень на перекази коштів за кордон та здійснення інвестицій на іноземних фінансових ринках.

Дані постанови мають забезпечити виконання закону "Про валютну лібералізацію", повідомляє прес-служба НБУ.

В цілому, запропоноване нове валютне регулювання містить такі новації:

  • Дерегуляція інвестицій за кордон. Бізнес та населення, яке зараз змушене отримувати ліцензії для інвестування за кордон, зможе протягом перехідного періоду здійснювати їх в рамках електронного ліміту, який не вимагатиме отримання будь-яких дозвільних документів, а згодом – взагалі без обмежень.
  • Спрощення проведення транскордонних операцій населення з валютою. Зокрема, місце валютного контролю при здійсненні платежів за кордон посяде постфактум нагляд за валютними операціями. Операції на суму до 150 тис грн не потребуватимуть документарного супроводу, а нагляд за здійсненням операцій понад цю суму буде спрощений.

Також для фізичних осіб буде підвищено ліміт для здійснення переказів за кордон без відкриття рахунку і документів – з 15 тис грн до суми, яка визначається Держфінмоніторингом (зараз це 150 тис грн), а для операцій з використанням платіжних карток цей ліміт взагалі буде скасовано.

Крім того, стосовно поштових відправлень фізосіб, замість чинного ліміту в 300 євро, почнуть діяти загальні правила переміщення через митний кордон, які наразі встановлюють ліміт в 10 тис євро.

  • Розширення переліку валютних операцій, доступних клієнтам банків. Останні отримають можливість розраховуватися за валютні ОВДП не лише у гривні, а і у валюті, а також проводити операції валютного свопу. В обох випадках – якщо іншою стороною є банк. Крім того, вони зможуть не лише купувати і продавати, а і конвертувати готівкову валюту через термінали та інші програмно-технічні засоби банків.
  • Спрощення процедури купівлі валюти на міжбанківському ринку для клієнтів банків. Так, операції на суми до 150 тис. грн не потребуватимуть від юридичних осіб документарних підтверджень, які вони мають надавати зараз. В перспективі такий підхід буде розповсюджений на всі операції клієнтів банків з купівлі валюти на міжбанківському ринку.
  • Розширення можливостей для проведення операцій з банківськими металами. Компанії відповідної спеціалізації зможуть купувати банківські метали без обмежень, а також отримають право їх ввозу-вивозу через кордон (зараз таке право мають лише банки).
Читайте також: У НБУ розповіли, за яких умов можлива валютна лібералізація для бізнесу

НБУ оприлюднив перші постійні нормативно-правові акти, які мають на меті втілити в життя свободу проведення валютних операцій.

№1: структура валютного ринку та правила торгівлі іноземною валютою та банківськими металами

№2: порядок розрахунків, операцій з купівлі та переказів іноземної валюти на території України та за кордон

№3: транскордонне переміщення готівкової національної та іноземної валюти, банківських металів, а також цінних паперів в документарній формі банками, юридичними та фізичними особами

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-