Експерти пропонують скасувати держпідтримку аграріїв як неефективну

Експерти пропонують скасувати держпідтримку аграріїв як неефективну

Укрінформ
Громадська спілка «Всеукраїнська аграрна рада» (ВАР) закликала Президента Петра Порошенка сприяти скасуванню державної підтримки аграрної галузі як неефективної.

Про це повідомляє прес-служба ВАР.

“ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» (ВАР) у складі ГС «Всеукраїнський аграрний форум» звернулась до Президента України Петра Порошенка із закликом сприяти скасуванню неефективної державної підтримки аграрної галузі, за якої виплати здійснюються або на користь великих компаній, або залишаються в бюджеті невикористаними”, - йдеться у повідомленні.

Натомість аграрії запропонували направити ці кошти на компенсацію втрат доходів бюджету від ухвалення законопроектів щодо зниження ставки ПДВ для деяких видів сільгосппродукції до 10% та запровадження податку на виведений капітал.

Громадська спілка вважає катастрофічними результати використання бюджетних коштів за програмами держпідтримки аграрного сектору у 2018 році.

Читайте також: Агрохолдинг «Мрія» та CFG представлять спільну бізнес-стратегію навесні 2019 року

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства й Державного казначейства України, наведеними прес-службою ВАР, станом на кінець вересня 2018 року передбачені програми були виконані лише на 14%. Таким чином, із закладених у Держбюджеті на 2018 рік 6,3 млрд грн станом на кінець вересня було виплачено лише близько 887 млн грн.

При цьому, за підсумками 2017 року і дев'яти місяців 2018 року на користь найбільших агрохолдингів було здійснено 38% і 21% від усіх бюджетних виплат відповідно, інформує ВАР.

Незважаючи на це, повідомляють у громадській спілці, Кабмін подав у проекті Держбюджету-2019 пропозиції в частині агарних дотацій практично ідентичні тим, що діють у 2018 році, або навіть збільшив фінансування статей, які не виконуються.

Як повідомляв Укрінформ, за 10 місяців 2018 року українським сільгоспвиробникам направлено 347,2 млн грн компенсації за закуплену техніку та обладнання українського виробництва. Загалом на 2018 рік було заплановано виділити 945 млн грн на компенсацію придбання вітчизняної сільськогосподарської техніки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-