Набрало чинності оновлене Положення про систему Нацбанку BankID

Набрало чинності оновлене Положення про систему Нацбанку BankID

Укрінформ
Відсьогодні, з 5 листопада 2018 року, набрало чинності оновлене Положення про систему BankID Національного банку України.

Положення було затверджене постановою Правління НБУ від 30 червня 2016 року № 378. Нова редакції цієї постанови від 3 жовтня 2018 року № 105 набрала чинності з 5 листопада 2018 року.

Положенням про систему BankID Національного банку України визначається порядок функціонування національної системи електронної дистанційної ідентифікації фізичних осіб, підключення, зупинення та відновлення роботи абонентів системи, передачі ідентифікаційних даних у системі. Положенням розширюються можливості використання дистанційної ідентифікації фізосіб через систему суб'єктами надання адміністративних послуг, банками та небанківськими установами, а також оновлюється порядок підключення до системи та умови користування нею.

Так, НБУ розширив можливості використання ідентифікації для отримання клієнтами банків адміністративних, банківських, комерційних та інших послуг.

Крім цього, визначено порядок взаємодії банків із системою BankID і суб'єктами надання послуг, встановлено умови та порядок підключення, зупинки використання і відключення абонентів від системи і порядок взаємодії між абонентами BankID.

Оновлення функціонування системи BankID було обумовлено необхідністю детального врегулювання взаємовідносин між банками і НБУ при проведенні дистанційної ідентифікації суб'єктів звернення, розширенням можливостей для дистанційної ідентифікації та оновленням вимог до захисту інформації в системі BankID.

Читайте також: Цього тижня експерти очікується зміцнення гривні

До оновлення, за допомогою системи BankID можна було отримувати тільки адміністративні послуги. Після оновлення, BankID стало можливим використовувати як один з інструментів ідентифікації та верифікації для надання банківських послуг і дистанційного відкриття рахунків для нових клієнтів. Крім цього, комерційні компанії зможуть надавати послуги клієнтам банків дистанційно, наприклад, з'явиться можливість отримання послуг абонентами мобільних операторів.

BankID - спосіб електронної ідентифікації громадян через українські банки для надання адміністративних послуг через Інтернет. НБУ почав проект BankID в 2015 році. Впровадження системи спрямоване на створення можливості здійснення банками України електронної дистанційної ідентифікації клієнтів і надання громадянам України віддаленого доступу до багатьох державних і адміністративних послуг.

На даний час НБУ є власником системи і регулює відносини між абонентами-учасниками системи. Підключення до системи BankID для українських банків, державних установ і комерційних підприємств - безкоштовне.

За підсумками першого півріччя 2018 року в Україні знаходилося в обігу 60,125 млн платіжних карт, з них 35,299 млн - активні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-