Доступ до реєстрів: АМКУ оштрафував на понад мільйон держпідприємство

Доступ до реєстрів: АМКУ оштрафував на понад мільйон держпідприємство

Укрінформ
Антимонопольний комітет України оштрафував державне підприємство «Національні інформаційні системи» (НАІС) на 784 249 грн та на 480 725 грн за зловживання монопольним становищем.

Про це повідомляє прес-центр АМКУ.

«Оштрафовано ДП «НАІС» на 784 249 грн за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 2 статті 50 та пунктом 2 частини другої статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на загальнодержавному ринку надання послуг із забезпечення доступу до реєстрів, яке полягало у застосуванні без об'єктивно виправданих на те причин у рівнозначних договорах із користувачами послуг підприємства із забезпечення доступу та користування реєстрами, а саме: різних переліків послуг та різних розмірів оплати за послуги», - йдеться у повідомленні АМКУ.

Також Антимонопольний комітет оштрафував ДП «НАІС» на 480 725 грн за вчинення порушення законодавства... шляхом встановлення умов надання доступу нотаріусів до Державного реєстру актів цивільного стану громадян тільки у разі оплати послуги за підключення до цього реєстру, яка вже була сплачена за підключення до систем, що було б неможливо за умов існування значної конкуренції.

Антимонопольний комітет визнав, що державне підприємство «Національні інформаційні системи» у 2016 і 2017 роках займало монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному ринку надання послуг із забезпечення доступу та користування Єдиними та Державними реєстрами, держателем яких є Міністерство юстиції України, право доступу до яких користувачів визначено законодавством.

У ході розгляду справи ДП «НАІС» припинило порушення.

Читайте також: У АМКУ назвали компанію, якій дозволили купити агрохолдинг "Мрія"

З 9 жовтня 2018 року у договорах, які ДП «НАІС» пропонує для укладання користувачам Єдиних та Державних реєстрів, установлено однакові умови надання послуг із забезпечення доступу та користування системами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-