Експерти не прогнозують значних коливань курсу гривні до кінця листопада

Експерти не прогнозують значних коливань курсу гривні до кінця листопада

Укрінформ
У листопаді курс гривні не зазнає сильних коливань, а курс національної валюти до долара утримуватиметься в межах 28,0-28,5 грн/$1.

Про це йдеться в прогнозі форекс-компанії Альпарі, який передано в розпорядження Укрінформу.

"У листопаді не варто чекати на валютному ринку якихось потрясінь. До кінця місяця курс долара залишиться дуже стабільним, що виражатиметься в його коливаннях у коридорі 28,0-28,5 грн", - вважає старший аналітик Альпарі Вадим Іосуб.

За словами експерта, після серпневого зростання, в жовтні, як і у вересні, долар протягом місяця знаходився на міжбанку в коридорі 27,91-28,37 грн. Середнє значення становило 28,14 грн з коливаннями +/-0,8% навколо цього рівня. З початку жовтня до його кінця долар знизився з 28,27 до 28,15 грн, або на 0,4%.

"Глобально, як і минулого місяця, те, що відбувається можна описати словами «курс стояв на місці»", - зазначив Іосуб.

При цьому аналітик звернув увагу, що на світових ринках у цей самий час долар ріс до більшості світових валют. Пара EUR/USD знизилася за місяць з 1,1600 до 1,1350, або на 2,2%. Індекс долара DXY зріс за цей час з 95 п. до 97 п. (+2,1%), піднявшись до рівнів червня минулого року.

Експерт також наголосив, що в цьому контексті слід враховувати один з важливих підсумків місяця, що минає - домовленість про нову програму stand-by з МВФ, яка не лише може принести сама по собі $3,9 млрд, але і відкрити доступ до грошей Світового банку і Єврокомісії на порівнянну суму. За його словами, ці кошти Україні потрібні для безболісного проходження піку платежів за зовнішнім боргом наступного року.

"Справа за малим. Прийняти до кінця року бюджет-2019 з погодженими з МВФ параметрами, й остаточно вирішити питання з тарифами на тепло для населення. Нещодавно прийнятого рішення про зростання тарифів на 23,5% явно не вистачає, для задоволення очікувань МВФ, які спочатку говорили про необхідність їх зростання на 60%. А гроші Україні потрібні, і потрібні вони, в першу чергу, для безболісного проходження піку платежів за зовнішнім боргом наступного року", - наголосив Іосуб.

Читайте також: Від сьогодні в Україні подорожчав газ для населення

Цій же меті, за його словами, служило і недавнє розміщення урядом єврооблігацій.

"25 жовтня Україна розмістила два випуски єврооблігацій на загальну суму $2 млрд. Зокрема, були розміщені 5-річні облігації на $750 млн з доходністю трохи менш як 9% річних і 10-річні на $1,250 млрд з доходністю 9,75% річних. Це розміщення, незважаючи на досить високу вартість залучення грошей, може позитивно вплинути на курс гривні, оскільки ці гроші збільшують розмір резервів Нацбанку, можливості для інтервенції на міжбанку і здатність погашати свої зовнішні зобов'язання", - наголосив експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-