За дев'ять місяців імпорт товарів в Україну зріс до $40,6 мільярда

За дев'ять місяців імпорт товарів в Україну зріс до $40,6 мільярда

Укрінформ
За січень-вересень 2018 року імпорт товарів зріс на 15,6%, до 40,6 млрд дол. США, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

«Імпорт товарів у вересні становив 5,1 млрд дол. США, його річні темпи зростання залишалися високими (17,3%) на тлі стійкого внутрішнього попиту та високих цін на енергоносії. У цілому за січень-вересень, порівняно з аналогічним періодом минулого року, імпорт товарів зріс на 15,6% до 40,6 млрд дол. США», - йдеться в повідомленні.

Так, у вересні збільшилися фізичні обсяги імпорту нафтопродуктів, що на тлі найвищих за останні чотири роки світових цін на нафту призвело до істотного прискорення зростання їх вартісних обсягів (до 47% рік до року). Тривало зростання імпорту продукції машинобудування (на 22,6% р/р), а високий споживчий попит продовжував підтримувати зростання імпорту промислових виробів (на 36,3% р/р).

Читайте також: Нафта дешевшає на побоюваннях надвиробництва сировини

Водночас обсяги експорту товарів у вересні скоротилися на 3,6% - до 3,3 млрд дол. США. Динаміка експорту погіршилася за всіма товарними групами, передусім через нижчий за минулорічний врожай ранніх зернових, менші перехідні запаси окремих технічних культур врожаю попереднього року, ремонтні роботи на металургійних заводах, складнощі з транспортуванням та певне погіршення зовнішньої цінової кон'юктури. Як наслідок, вартісні обсяги експорту зернових культур скоротилися на 4,6% р/р, насіння олійних - на 16,9%, олій та жирів - на 7%, а зростання експорту руд сповільнилося до 0,8% р/р, продукції металургії - до 8,3% р/р. 

Загалом за січень - вересень 2018 року експорт товарів зріс на 9,9% - до 31,5 млрд дол. США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-