У НБУ нагадали про зміни з 1 листопада у Порядку розрахунків за операціями ОВДП

У НБУ нагадали про зміни з 1 листопада у Порядку розрахунків за операціями ОВДП

Укрінформ
Із 1 листопада 2018 року розрахунки за операціями з облігаціями внутрішньої державної позики України (ОВДП), стороною яких є нерезидент, здійснюватимуться з урахуванням постанови Правління НБУ від 18 вересня 2018 р. № 100.

Про це повідомляється на сайті Національного банку України.

Так, розрахунки по угоді щодо цінних паперів, укладеній поза фондовою біржею, стороною якої є нерезидент, а другою стороною є банк, який діє від свого імені та за свій рахунок, або нерезидент, можуть здійснюватися за принципом «поставка цінних паперів проти оплати», «поставка цінних паперів без оплати» або «оплата проти поставки цінних паперів» виключно.

В інших випадках, коли стороною угоди щодо цінних паперів є нерезидент, депозитарій Нацбанку обслуговує розрахунки за такими угодами тільки за принципом «поставка цінних паперів проти оплати» і тільки в разі їх укладення на фондовій біржі.

Як повідомлялось, основні положення постанови Правління Національного банку України від 18 вересня 2018 р. № 100 набули чинності з 20 вересня. Указаною постановою Нацбанк посилює ефективність функціонування ринку державних цінних паперів та спрощує процедури руху капіталів.

Для цього Правління Національного банку затвердило низку змін до нормативно-правових актів, з метою забезпечення законодавчого врегулювання процесу розміщення ОВДП, та обліку паперів, отриманих НБУ у якості застави, а також  врегулювання проведення операцій з ОВДП нерезидентами та порядку купівлі іноземної валюти з метою повернення за кордон іноземних інвестицій. 

Читайте також: Україна потребує продовження співпраці з МВФ та іншими кредиторами - Данилишин

Зокрема, визначено порядок обслуговування операцій розміщення ОВДП серед клієнтів первинних дилерів (брокерські договори), що надає доступ на первинний ринок ОВДП приватним інвесторам.

Крім того, встановлено особливості проведення розрахунків за операціями з ОВДП, стороною яких є нерезидент:

- операції з банками та нерезидентами можна буде проводити без обмежень;

- операції з іншими контрагентами можна буде проводити лише на фондовій біржі з розрахунками за принципом "поставка цінних паперів проти оплати";

- для купівлі іноземної валюти нерезидентами з метою повернення за кордон іноземних інвестицій за результатами операцій з ОВДП необхідно буде подавати максимально спрощений перелік документів.

Також, врегульовано механізм обслуговування операцій рефінансування під заставу пулу активів, а саме визначений порядок проведення операцій блокування ОВДП за такими операціями та передбачена можливість НБУ при виконанні функцій депозитарної установи обліковувати цінні папери банків, що передаються в заставу на користь Національного банку.

Зазначені зміни покликані сприяти удосконаленню взаємодії між Національним банком, як депозитарієм цінних паперів, і його клієнтами, а також дозволять спростити порядок проведення нерезидентами валютних операцій за результатами продажу ОВДП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-