Експерти: Цьогоріч експорт кавунів з України може зрости

Експерти: Цьогоріч експорт кавунів з України може зрости

Укрінформ
Українські кавуни в Польщі за останній тиждень жовтня подорожчали в півтора рази, тоді як в Україні лише на 17,6%.

Про це повідомляє прес-служба Аналітичної платформи для зростання плодоовочевого бізнесу EastFruit.

“Минулого тижня можна було купити кавун у фермерів в Україні в середньому по 0,18 дол. за кг або на 17,6% дорожче, ніж за тиждень до цього. При цьому, в Польщі ціни на кавун підскочили за тиждень більше ніж в півтора рази і сягали 0,80-1,00 дол. за кг, тобто, в середньому разів у п'ять дорожче, ніж в Україні", - йдеться у повідомленні.

Аналітики EastFruit  наголошують, що Польща залишається основним ринком експорту кавунів українського виробництва, які залишаються досить конкурентними на ринку цієї країни.

Завдяки теплій осені сезон експорту кавунів з України імовірно триватиме до початку листопада включно, на відміну від попередніх років, коли останні відвантаження закінчувалися у першій декаді жовтня.

Читайте також: Експорт томатів з України практично зупинився через нестачу продукції - експерти

Експерти EastFruit прогнозують, що в 2018 році експорт кавунів після дворічного спаду може знову зрости.

Рекорд з експорту кавунів з України був встановлений у 2015 році і становив 29,3 тис. тонн. Наступні два роки експорт найбільшої ягоди знижувався.

На думку експертів EastFruit, українським фермерам у наступних сезонах слід приділити увагу вирощуванню безнасінних сортів і гібридів кавунів з невеликим розміром плоду, як того вимагають споживачі в ЄС.

Як повідомлялося, за даними Держстату, за січень-вересень 2018 року було реалізовано 12,6 тис. тонн  баштанних культур (на 38,1% більше, ніж за аналогічний період 2017 року). Середня ціна реалізації становила 2751,8 грн за тонну, на 9,6% дорожче, ніж попереднього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-