Експорт томатів з України практично зупинився через нестачу продукції - експерти

Експорт томатів з України практично зупинився через нестачу продукції - експерти

Укрінформ
Експорт українських томатів практично зупинився через те, що оператори ринку не можуть знайти достатні обсяги продукції для відвантажень товару за кордон.

Про це повідомляє прес-служба Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

“Експортні поставки томатів з України фактично призупинилися через те, що експортери просто не в змозі знайти необхідні обсяги продукції для відвантаження за кордон", - йдеться у повідомленні.

Експерти УПОА відзначають, що фермери вимушені активно знижувати ціни на томати. Тільки за минулий тиждень ця продукція знизилася в ціні у середньому на 15%. У результаті, наразі виробники пропонують більш-менш якісний томат по 18-23 грн за кг (0,64-0,82 дол.), некондиційна продукція продається від 14 грн за кг (0,50 дол.).

Читайте також: Уряд має намір зберегти в 2019 році програми підтримки агросектору - Гройсман

Така ситуація виникла через невисокий попит на тепличні томати на внутрішньому ринку. Крім того, значно збільшилася пропозиція некондиційної продукції, що негативно впливає на рівень цін. До тогож , за інформацією трейдерів, на ринок вже почали заходити перші пробні партії томатів з Туреччини, щоправда значно дорожче, ніж місцева продукція - ціни стартують від 1,21 дол. за кг.

Томат місцевого виробництва в Україні вже коштує у середньому на 22% дешевше, ніж наприкінці жовтня 2017 року, і передумов для зміни ситуації у бік зростання ціни поки що немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-