Коболєв: Ризик того, що Північний потік-2 відбудеться - мінімум 50%

Коболєв: Ризик того, що Північний потік-2 відбудеться - мінімум 50%

Укрінформ
"Північний потік-2" може бути побудований з імовірністю понад 50%, остаточне рішення буде прийнято в 2019 році.

Про це в інтерв'ю виданню "Лівий берег" сказав голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Не можу вам сказати, відбудеться він чи не відбудеться. Ризик того, що він відбудеться, дуже високий, як мінімум 50%, а може й більше. Але війну цю ще не програно. 2019 рік для цієї війни буде найбільш напруженим... "Турецький потік" відбудеться в будь-якому разі. Друга його нитка - знак питання. Але якщо не відбудеться "Північний потік-2", то, найімовірніше, не відбудеться і друга нитка Турецького потоку", - сказав Коболєв.

Він наголосив, що Північний потік-2 наразі має масу перешкод.

Читайте також: Попри підвищення ціна на газ в Україні все ще не ринкова - Коболєв

"Є відомі, а є маловідомі. Серед них - позиція США. Чесно скажу, швидше за все, вона нас поки й рятує. Плюс нещодавно до них долучилася Велика Британія. Локальними гравцями є Польща і Прибалтика. Але сила їх голосу не така велика, як у США - вони не мають такого політичного ефекту. Зараз, дійсно, у росіян все на мазі. Вони навіть почали косметичне будівництво - поглиблюють дно моря біля Німеччини", - розповів Коболєв.

На його думку, якщо проект не буде запущений у 2019 році, то росіянам доведеться визнавати, що він взагалі не відбудеться.

"Друга нитка Турецького потоку сама по собі нікому не цікава. Вона цікава, тільки якщо отримає особливі умови щодо подальшого транспорту газу територією Європи. Те ж саме шукає Північний потік-2. І якщо Німеччина втратить його, то з великою імовірністю вона буде проти другої гілки Турецького потоку. Там інша група інтересантів, південні країни, не Німеччина. Як би не мені і не тобі", - сказав Коболєв.

Гіршим наслідком будівництва Турецького потоку і Північного потоку-2, за його словами, є повномасштабна війна між Україною і Росією.

"Це добре розуміють у Польщі. Це добре розуміють у Словаччині та в інших країнах на кордоні. У США така думка теж є. Наскільки вона є домінантою, я не можу сказати", - додав голова НАК.

Як повідомлялося, Нафтогаз України неодноразово пропонував створити консорціум з управління українською ГТС з європейськими та американськими компаніями. Це буде компанія, яка управляє українською трубою, де 49% може належати іншим країнам. На думку Коболєва, такий крок здатний переконати європейців відмовитися від Північного потоку-2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-