У НБУ назвали основну перешкоду для відновлення кредитування

У НБУ назвали основну перешкоду для відновлення кредитування

Укрінформ
Основною перешкодою для відновлення кредитування в Україні залишається велике навантаження непрацюючих боргів на банківську систему.

Про це під час круглого столу на тему «Кредитування та суди: відновити не можна вбити», сказала перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні, коли в країні вже забезпечена відносна макрофінансова стабільність, перешкодою для кредитування є велике навантаження непрацюючих боргів на банківську систему. Хто б що не говорив, але не облікова ставка Національного банку є перешкодою для відновлення кредитування», - сказала Рожкова.

За її словами, на сьогодні банки прагнуть кредитувати, а бізнес прагне отримувати кредити, однак ситуація із захистом прав кредиторів залишається надскладною, і питання навіть не в тому законодавстві, яке ми маємо, а в тому, наскільки воно правильно трактується і застосовується.  

«Ми сьогодні стикаємося з тим, що недобросовісні позичальники використовують будь-які спроби та будь-які намагання викручувати чинне законодавство на свою користь», - зауважила Рожкова.

Читайте також: У Нацбанку заявили про тенденцію до зменшення нової пропозиції житла в Україні

Як повідомляв Укрінформ, у третьому кварталі 2018 року банки фіксували збільшення попиту на кредити як серед бізнесу, так і серед домогосподарств. Ця тенденція триває з третього кварталу 2015 року в споживчому сегменті та з другого кварталу 2016 року - в іпотечному. Однак у третьому кварталі цього року попит серед населення зростав повільніше, ніж за попередні три квартали. Найвагомішими факторами збільшення попиту клієнтів банків на споживчі кредити стали покращення споживчих настроїв та підвищення витрат на товари тривалого вжитку. При цьому, якщо у двох попередніх кварталах головними рушіями попиту банки називали скорочення заощаджень домогосподарств та доступність кредитів від інших фінустанов, то у третьому кварталі ці чинники вже не відігравали значної ролі. Драйвером попиту бізнесу на позикові ресурси є зростання потреб підприємств у коштах на поповнення оборотного капіталу, проведення реструктуризації боргів, а також залучення коштів на інвестиційні потреби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-