Нацбанк погіршив прогноз інфляції на цей рік

Нацбанк погіршив прогноз інфляції на цей рік

Укрінформ
Національний банк України підвищив прогноз інфляції на кінець 2018 року до 10,1%.

Про це заявив на прес-конференції голова Національного банку Яків Смолій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Національний банк підвищив прогноз інфляції на 2018 рік з 8,9% до 10,1%", - сказав Смолій.

Він зазначив, що у вересні 2018 року споживча інфляція становила 8,9% у річному вимірі. Помірне зниження інфляції порівняно з попередніми місяцями відбувалося завдяки уповільненню зростання цін на продукти харчування. Цьому сприяло розширення пропозиції вітчизняних та імпортних продовольчих товарів, а також зниження світових цін на продовольство.

У Нацбанку зауважують, що фундаментальний інфляційний тиск залишається суттєвим. Про це свідчить все ще високе значення базової інфляції (8,7% у річному вимірі у вересні), яке перевищує липневий прогноз НБУ.

Зокрема, на ціни тисне збереження значного внутрішнього попиту та подальше збільшення виробничих витрат, у тому числі на оплату праці, послаблення обмінного курсу гривні до долара США, тощо.

Читайте також: НБУ зберіг облікову ставку на рівні 18%

"Зазначені чинники, а також наближення наступного року подвійних виборів в Україні тиснули на інфляційні очікування. Зокрема, настрої населення погіршилися. Інфляційні очікування бізнесу, банків і фінансових аналітиків залишаються значними і суттєво перевищують інфляційні цілі Національного банку", - зауважив Смолій та додав, що на кінець 2019 року інфляція знизиться до 6,3%, а наприкінці 2020 року становитиме 5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-