«Бульбашки» на ринку нерухомості: У НБУ аналізують ризики для економіки

«Бульбашки» на ринку нерухомості: У НБУ аналізують ризики для економіки

Укрінформ
Одним із завдань центральних банків є запобігання «бульбашкам» на ринку нерухомості, лускання яких може спричинити фінансову кризу, тому у НБУ аналізують стан ринку житлової нерухомості.

Такою думкою щодо аналізу стану ринку нерухомості для VoxUkraine поділились у Департаменті фінансової стабільності НБУ Наталія Задерей та Олена Артеменко.

«До завдань центробанків входить запобігання «бульбашкам» на ринку нерухомості, лускання яких може спричинити фінансову кризу. Збільшення пропозиції, звичайно ж, сприяє профілактиці «бульбашок», - йдеться в статті.

Влітку до Нацбанку України приїжджали представники центробанку Швеції і ділилися своїм досвідом моніторингу ризиків ринку житлової нерухомості. Їхній кейс є цікавим, бо являє собою повну протилежність нашому. У Швеції будується мало житла через жорстке регулювання галузі, там, наприклад, встановлені вимоги до шумоізоляції, зручності житла для людей з інвалідністю. Через високі вимоги до якості і складні дозвільні процедури собівартість будівництва істотно вища, ніж в інших країнах ЄС. Низькі обсяги будівництва в поєднанні зі зростаючим попитом неминуче призводять до зростання цін. 

За даними дослідницької компанії Svensk Maklarstatistik, у січні 2018-го у центрі Стокгольма середня ціна квадратного метра становила 10800 дол. І єдиною можливістю придбати житло стає залучення банківського кредиту. 

У Швеції темпи зростання цін і збільшення заборгованості домогосподарств були настільки значними, що регуляторам довелося вжити заходів (наприклад, підвищити вимоги до капіталу фінансових інституцій), щоб запобігти загрозам для фінансової стабільності. 

Читайте також: Експерти: Збільшення пропозиції нерухомості - ризик для слабких забудовників

Отже, ми маємо дві протилежні ситуації - перша, коли будується багато і хаотично, без особливих вимог до якості, друга, коли будується мало і у відповідності до високих вимог. З точки зору ризиків цінової бульбашки і перегріву ринку нерухомості сприятливіший перший випадок. 

«Бульбашкою» вважається стрімке зростання цін на нерухомість, обумовлене ажіотажним попитом і доступністю іпотечних кредитів. Є просте емпіричне правило: про бульбашки можна говорити тоді, коли темпи зростання цін випереджають темпи зростання вартості оренди. В Україні останніми роками такого не спостерігалося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-