Експерти: Збільшення пропозиції нерухомості - ризик для слабких забудовників

Експерти: Збільшення пропозиції нерухомості - ризик для слабких забудовників

Укрінформ
Зменшення прибутковості на ринку нерухомості створює ризики для слабких забудовників з недостатнім запасом власних коштів і значними борговими зобов'язаннями.

Такою думкою щодо аналізу стану ринку нерухомості для VoxUkraine поділились у департаменті фінансової стабільності НБУ Наталія Задерей та Олена Артеменко.

«Різке збільшення пропозиції є невигідним у першу чергу забудовникам, які втрачають у прибутковості через посилення конкуренції. Станом на 1 січня 2018 року Мінрегіонбуд оцінив середню прогнозну собівартість квадратного метра житла в Києві в 13047 грн (зростання на 15,8% рік до року). У той же час, за даними пошукового сервісу lun.ua, в січні мінімальна ціна квадратного метра на первинному ринку столиці склала 15 500 грн (зростання на 5,4% рік до року). Знижуючи ціни у процесі конкуренції за покупця, забудовники в бюджетному сегменті дійшли до межі, за якою нове будівництво стає збитковим», - йдеться в матеріалі.

Тож, у таких умовах компанії намагаються знизити витрати і собівартість, економлячи на матеріалах, проектних роботах, інженерних комунікаціях і облаштуванні прибудинкових територій. А це призводить до погіршення якості житла бюджетного сегменту (на нього припадає приблизно дві третини столичного ринку). Втім, з огляду на конкуренцію і вимогливість покупців, економити на якості вдається до певної межі. У цьому році збільшення собівартості спричинило злам цінового тренда.

Читайте також: Україна потребувала траншу МВФ через пікові виплати за держборгом у 2019 році - БПП

«Подальше зменшення прибутковості створює ризики для слабких забудовників з недостатнім запасом власних коштів і значними борговими зобов'язаннями. Можливе збільшення кількості заморожених об'єктів і довгобудів, а також погіршення фінансового стану банків, які активно кредитують і забудовників, і покупців житла», - наголошують експерти департаменту фінансової стабільності НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-