Україна потребувала траншу МВФ через пікові виплати за держборгом у 2019 році - БПП

Україна потребувала траншу МВФ через пікові виплати за держборгом у 2019 році - БПП

Укрінформ
Україна змушена продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом та потребувала транш від фонду, адже у 2019 році настає період пікових виплат за зовнішнім державним боргом.

Про це на брифінгу розповів голова парламентської фракції БПП Артур Герасимов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Популісти намагаються заробити на цьому рішенні політичні дивіденди. Але підвищення цін на газ є жорсткою вимогою для продовження співпраці з міжнародними партнерами. Попри війну, поточний стан української економіки дозволив би обійтися без цих запозичень, якби не шалена кількість старих боргів, пікові виплати з яких припадають на 2019 рік. Співпраця дозволить зберегти маркоекономічну стабільність, курс гривні та не відмовитися від незалежності від Москви", - наголосив Герасимов.

Він заявив, що найбільше до створення цих боргів доклалися партії "Батьківщина" та "Опозиційний блок", тож саме вони несуть відповідальність за них.

"Ці політичні сили найбільше "захищають" українців. Юлія Тимошенко, будучи прем'єр-міністром, набрала 24 млрд дол. боргів і передала їх наступним поколінням. Віктор Янукович додав до цього ще 41 млрд. І на момент його втечі сумарний державний борг сягнув 72 млрд дол. Значна частина цих коштів йшла на переплату за кабальним газовим контрактом Путіна-Тимошенко. Кремль за ці кошти купував танки, снаряди, гармати, ракети, якими сьогодні вбивають українців", - зазначив голова фракції БПП.

За його словами, політичне рішення за вирівнювання цін на український газ та імпортний газ ухвалила Тимошенко, поставивши підпис під меморандум з МВФ і зробивши це зобов'язанням держави.

Водночас Герасимов наголосив, що уряд, окрім захисту незахищених верств населення, повинен провести роз'яснювальну роботу.

"Це рішення є непопулярним і болісним. Президент України поставив перед урядом жорстку вимогу: захистити людей, розширити програму субсидій, збільшити кількість коштів, які виділяють на цю програму, щоб не постраждала жодна українська родина. Знизити тарифи обіцяли усі, не зробив цього ніхто. Лунають думки, що ціну на газ можна знизити у 2-4 рази. Теоретично, це можливо, якщо повернутися у російську кабалу", - додав він.

Читайте також: Мінфін узяв Rothschild радником з випуску євробондів

Як повідомляв Укрінформ, на позачерговому засіданні уряду в п'ятницю, 19 жовтня, Кабінет міністрів підтримав підвищення ціни на газ для населення на 23,5% з 1 листопада - до 8550 грн за 1 тис. кубометрів (з ПДВ). Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що 90% прибутків НАК "Нафтогаз України" буде сплачено у вигляді дивідендів до державного бюджету та витрачено на потреби громадян.

Уряд заклав у проект державного бюджету на 2019 рік 55 млрд гривень на субсидії для громадян, що потребують допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-