Експерти назвали причину зменшення експортного попиту на сою в Україні

Експерти назвали причину зменшення експортного попиту на сою в Україні

Укрінформ
Попит трейдерів на сою зменшився через відміну відшкодування податку на додану вартість при експорті цієї культури.

Про це повідомляє прес-служба GrainTrade UA.

“Зміна податкового законодавства в Україні, яке не дозволяє експортерам отримувати відшкодування ПДВ при експорті сої, стала причиною відмови багатьох трейдерів від реалізації української сої за кордон, що сильно зменшило експортний попит на сою", - йдеться у повідомленні.

Відзначається, що рішення держави стимулювати переробку сої в Україні та експортувати продукти переробки показало, що нині ринок не готовий до таких різких змін. Ціни експортерів на сою з ГМО з доставкою до порту декларуються на рівні 325-335 дол. за тонну, при цьому закупівлі у гривні не проводяться. Закупівельні ціни переробників сої вже зменшилися до 10 200-10 400 грн за тонну з постачанням на завод і, за прогнозами експертів, падатимуть ще, при цьому переробники готові купувати тільки високопротеїнову сою безпосередньо у виробників. 

Повідомляється, що у 2018-2019 МР Україна зможе переробити не менше 1,5 млн тонн сої, що є рекордним обсягом порівняно з 1,25 млн тонн минулого маркетингового року. Відкритим залишається питання, що робити з 3-3,5 млн тонн сої, які зазвичай експортувалися з країни.

Читайте також: В Україні засіяли 95% прогнозованої площі під озимі зернові - Мінагро

Зростання врожайності сої в Україні компенсує зменшення посівних площ і дозволить отримати урожай сої на минулорічному рівні - 4,2 млн тонн. Станом на 23 жовтня намолотили 3,9 млн тонн сої з 87% площ з врожайністю 25 ц/га, що на 36% перевищує рівень минулого року.

Як раніше повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко 30 серпня 2018 року підписав Закон №7403-Д, який скасовує норму Податкового кодексу України про невідшкодування ПДВ при експорті сої і рапсу для виробників, які самостійно експортують ці культури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-