Тарифна комісія затвердила механізм ціноутворення на електроенергію для населення

Тарифна комісія затвердила механізм ціноутворення на електроенергію для населення

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила Порядок формування цін на електроенергію для побутових і малих непобутових споживачів.

Про це йдеться у постанові НКРЕКП, оприлюдненій на сайті Комісії.

“Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та «Про ринок електричної енергії», Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, постановляє: затвердити Порядок формування цін на універсальні послуги”, - йдеться в постанові.

Цей Порядок, який набуде чинності після публікації постанови в "Урядовому кур'єрі", визначає механізм ціноутворення при реалізації електроенергії побутовим та малим непобутовим споживачам.

Зокрема, Порядок встановлює, що ціна на універсальні послуги включає в себе ціну купівлі електроенергії на ринку, тариф на послуги постачальника універсальних послуг, ціни на послуги оператора системи передачі і оператора системи розподілу на відповідному класі напруги згідно з укладеними договорами про надання послуг.

Ціни на універсальні послуги розраховуються за встановленими та описаними у Порядку формулами без урахування ПДВ.

Постачальник універсальних послуг має формувати ціни на них певний розрахунковий період, який дорівнює календарному кварталу.

Також він повинен оприлюднювати ціни на універсальні послуги не пізніше, ніж за 20 днів до їх застосування, на своєму офіційному веб-сайті, в ЗМІ та на своїх інформаційних стендах у центрах обслуговування споживачів.

Читайте також: НКРЕКП видала першу ліцензію за онлайн-заявкою

Споживачі електроенергії, приєднані до малої системи розподілу, додатково платитимуть оператору цієї системи за його послуги.

Як повідомлялось, в Україні у 2017 році  було спожито 149,726 млрд кВт-год електроенергії, в тому числі населенням - 35,064 млрд кВт-год, комунально-побутовими споживачами - 14,94 млрд кВт-год електроенергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-