Індія відкриває ринок для українських яблук

Індія відкриває ринок для українських яблук

Укрінформ
Опрацьовується питання щодо включення України до списку держав-експортерів окремих видів плодово-ягідної продукції до Індії. Зокрема, йдеться про експорт українських яблук.

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

"Днями ми отримали офіційний лист від наших індійських колег щодо постачання пробних 8-9 експортних партій українських яблук на ринок Індії, але з умовою дотримання певних вимог", - зазначила Трофімцева.

За її словами, Міністерство сільського господарства та добробуту фермерів Індії повідомило про дві обов’язкові умови щодо експорту пілотної партії українських яблук до ринку Індії. Перше – це дотримання певного температурного режиму в умовах холодильної обробки перед відвантаженням продукції. Друге – обробка має підтверджуватися відповідними фітосанітарними сертифікатами, виданими уповноваженим органом країни походження продукції або реекспорту.

"Підкреслю, що зараз за підтримки Посольства України в Республіці Індія триває діалог з компетентним органом індійської сторони щодо визначення переліку карантинних організмів, які є заборонені для імпорту до Індії. Лише після отримання повної інформації щодо фітосанітарних вимог Індії можна буде говорити про те, що експорт українських яблук до країни відкрито. Інформацію щодо фітосанітарних вимог до українських яблук, які експортуються до Індії, буде розміщено на сайті ДПССУ", - резюмувала заступник міністра.

За даними Української плодоовочевої асоціації (УПОА), у вересні 2018 року вітчизняні аграрії експортували 2,4 тис. тонн яблук - на 8% менше, ніж у вересні минулого року.

Зазначається, що така динаміка експорту яблук є вкрай незадовільною, враховуючи рекордний врожай яблук цього року.

Читайте також: Україна вичерпала низку щорічних квот на експорт продуктів до ЄС - Мінагро

"Незважаючи на рекордно низькі ціни, наші виробники і далі займають занадто пасивну позицію в просуванні експорту, сподіваючись, що яблуко "хтось та купить". Але в цьому сезоні лише активна маркетингова позиція може врятувати виробників від утилізації навіть якісного яблука, адже його зараз забагато і в Молдові, і в Польщі, і в інших країнах Європи", - зазначила головний аналітик УПОА Тетяна Смірнова.

Попри сповільнення темпів експорту у вересні, протягом липня-вересня Україна збільшила відвантаження яблук на зовнішні ринки порівняно з тим же періодом попереднього. Всього було експортовано 4,7 тис. тонн яблука, або на 52% більше, ніж протягом липня-вересня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-