Укренерго прогнозує можливі проблеми із балансуванням альтернативних джерел енергії

Укренерго прогнозує можливі проблеми із балансуванням альтернативних джерел енергії

Укрінформ
ДП "НЕК "Укренерго" заявляє, що об’єкти відновлюваної енергетики, які працюють в об’єднаній енергосистемі України, на даний момент не несуть жодної загрози для енергетичної безпеки держави.

Однак до 2025 року в енергосистемі має з'явитися 2500 МВт високоманеврених потужностей для балансування ВДЕ (відновлювальних джерел енергії), повідомляє прес-служба компанії.

"На даний момент об’єкти відновлюваної енергетики (сонячні та вітрові електростанції), які працюють в об’єднаній енергосистемі України, не несуть жодної загрози для енергетичної безпеки держави та сталої і надійної роботи енергосистеми країни. Укренерго не допустить жодних збоїв у роботі ОЕС України чи перенавантажень в електромережах, тим паче обмежень роботи атомних електростанцій", - йдеться у повідомленні.

Разом з тим, у майбутньому, у зв'язку зі стрімким збільшенням питомої ваги ВДЕ в енергосистемі, Укренерго прогнозує можливі проблеми з її балансуванням.

"Однак будь-які обмеження приєднання ВДЕ та надання технічних умов заборонені Кодексом системи передачі, оператор системи передачі не має права відмовити у приєднанні електроустановок до системи передачі за умови дотримання замовником вимог цього кодексу", - зазначили в Укренерго.

Компанія переконана в необхідності будівництва у енергосистемі 2500 МВт високоманеврених потужностей і запровадження системи точного прогнозування роботи ВДЕ для вирішення проблем росту «зеленої» енергетики до 2025 року.

"За результатами аналізу ми змоделювали кілька сценаріїв розвитку подій за умови, якщо не буде вжито заходів для належного балансування «зеленої» енергетики. Зокрема, основними негативними наслідками стане обмеження ВДЕ з компенсацією «зеленого» тарифу за невироблену електроенергію, або ж нарощення обсягів вугільної генерації і обмеження атомної з огляду на необхідність збільшення можливостей для балансування. Обидва сценарії стануть суттєвою перешкодою для подолання залежності від викопного палива й поліпшення екології в державі", - додали у компанії.

Читайте також: Тарифна комісія перенесла запровадження добового балансування газу

Укренерго очікує, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, затвердить звіт ДП «НЕК «Укренерго» про відповідність (достатність) генерації, а Міністерство енергетики та вугільної промисловості - оголосить конкурс на будівництво нових високоманеврових генеруючих потужностей для балансування ВДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-