Аудитор з

Аудитор з "великої четвірки" здійснить судовий аудит Енергоатома - голова НКРЕКП

Укрінформ
Національний регулятор з енергетики планує ініціювати forensic (судовий) аудит ДП "НАЕК "Енергоатом", який проведе представник аудиторів "великої четвірки". 

Кошти на проведення аудиту регулятор готовий включити у тариф на електроенергію. Про це у Facebook написала голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Оксана Кривенко.

"Ситуація у держкомпанії стає загрозливою. Цього тижня СБУ виявила факти корупції на ЗАЕС - чиновники купили запчастини для систем тестування надійності роботи реакторних відділень лише на папері. Ми спостерігаємо системну корупцію, крадіжки та нецільове використання коштів. Нацкомісія готова включити кошти на проведення аудиту у тариф. Не маю сумнівів, що споживачам ці кошти повернуться у десятикратному обсязі", - прокоментувала Кривенко.

Вона наголосила, що Енергоатом маніпулює фактами, заявляючи про занижений тариф для атомних електростанцій.

"Енергоатом заявляє, що МЕРТ у своєму звіті нібито підтверджує той факт, що тариф для Енергоатома є заниженим, а діяльність компанії в результаті цього - збитковою. Але документ, на який посилаються в Енергоатомі, є витягом зі звіту самої держкомпанії. Енергоатом посилається сам на себе", - розповіла Кривенко.

Вона нагадала, що керівництво Енергоатома вимагає в Нацкомісії врахувати у тарифі збільшення на 70% фінансових витрат компанії, мотивуючи це необхідністю сплачувати відсотки за банківськими кредитами.

"Хочу запитати: на що беруться ці кредити? Добре, мільярд гривень ви взяли, бо з вами вчасно не розрахувався Енергоринок. Комісія знає про цю проблему та робить усе можливе, щоби розрахунки з генерацією проводилися вчасно, а борг Енергоринку скорочувався. Але кредитна заборгованість компанії збільшилась не на 1 млрд грн, а на 4,6 млрд грн. Як були використані ці кошти? Ми не розуміємо, під що керівництво компанії бере кредити, чому компанія не дотримується затвердженого плану інвестицій?" - підкреслила голова НКРЕКП.

Вона висловила впевненість, що forensic аудит Енергоатома, який проведе представник аудиторів "великої четвірки", дасть відповіді на дуже багато запитань.

Читайте також: Енергоатом вимагає незалежного міжнародного аудиту щодо дефіциту коштів

"Великою четвіркою" називають чотири найбільших у світі компанії, що надають аудиторські та консалтингові послуги (Компанії "Великої четвірки"). У список компаній Великої четвірки входять PricewaterhouseCoopers, Deloitte (Делойт), Ernst & Young (Ернст енд Янг) та KPMG.

Найбільших фірм колись було вісім і називалися вони разом "Велика вісімка". У 1989 році у результаті злиття Deloitte, Haskins and Sells і Touche Ross (об'єднана фірма стала називатися Deloitte & Touche), і Ernst & Whinney і Arthur Young (Ernst & Young) "вісімка" перетворилася на "шістку".

Кількість найбільших компаній знову скоротилася в 1998 році після злиття Price Waterhouse і Coopers & Lybrand (в результаті виникла PricewaterhouseCoopers). Нарешті, "п'ятірка" стала "Великою четвіркою" у 2002 році після масового відтоку клієнтів від Arthur Andersen.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-