Закон про молоко та молочні продукти створює бар'єри для бізнесу - експерт

Закон про молоко та молочні продукти створює бар'єри для бізнесу - експерт

Укрінформ
Чинний закон “Про молоко та молочні продукти” містить безліч колізій, 88% його положень створюють бар’єри для розвитку ринку.

Про це Укрінформу повідомив Офіс ефективного регулювання (BRDO).

«Закон «Про молоко та молочні продукти» містить безліч колізій, а 88% його норм створюють додаткові бар’єри для розвитку ринку та бізнесу. Відтак, маємо величезну «сіру» зону, заплутані правила ідентифікації тварин, проблеми з якістю і безпечністю молока. Процедури мають бути простими і зрозумілими», - сказав керівник сектору «Сільське господарство» BRDO Андрій Заблоцький.

Читайте також: Експорт українського горіху цьогоріч зріс на на 83% - Мінагро

Він зазначив, що експерти BRDO провели системний аналіз нормативно-правового поля, який виявив, що загалом діяльність на українському ринку молока регулюється 57 законодавчими і нормативними актами, і це багато,  якщо порівняти з іншими ринками. При цьому 16 з 57 регуляторних актів на ринку виробництва молока є неактуальними, ще 5 - мають ознаки незаконних. Більшість з 17 інструментів регулювання мають високі корупційні ризики через невизначеність і непрозорість процедур. 

На думку експерта, над удосконаленням законодавчої і нормативної бази щодо ринку молока треба серйозно працювати. 

Як повідомлялося, Україна посідає 9-те місце в світі за обсягом виробництва молока. Молоко і молочні продукти становлять в Україні понад третину в структурі валової продукції тваринництва. Молочне поголів'я ВРХ за останні п'ять років скоротилося на 17%. Ємність ринку сирого молока в Україні наразі перевищує 25 млрд грн. 73% молока сьогодні виробляється у приватних господарствах, 27% - на промислових підприємствах. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-