Для поповнення запасів у 2019 році Держрезерву потрібно 69 мільярдів

Для поповнення запасів у 2019 році Держрезерву потрібно 69 мільярдів

Укрінформ
За прогнозним розрахунком бюджетних асигнувань, Державному агентству резерву України для поповнення запасів у 2019 році необхідно близько 69 млрд гривень. 

Про це повідомила прес-служба Держрезерву з посиланням на голову агентства Вадима Мосійчука.

«Згідно з прогнозним розрахунком асигнувань для поповнення запасів резервів і доведення їх до встановлених обсягів накопичення у 2019 році необхідно виділення коштів з держбюджету у сумі близько 69 млрд грн", - ідеться в повідомленні. 

З цієї суми, як зауважив очільник відомства, держбюджет має профінансувати понад 44 млрд грн для поповнення таких стратегічно важливих позицій, як м'ясо, м'ясні консерви, зерно, пальне дизельне, бензин та реактивне паливо.  

Зазначається, що цього року Держрезерв власним коштом уже провів закупівель на суму понад 484,4 млн грн; у планах - до кінця року довести обсяг закупівель до 980 млн грн. 

"Це безпрецедентна сума за останні 10 років. Однак, потреба у фінансуванні поповнення запасів з держбюджету на 2018 рік становила майже 30 млрд грн. При затвердженні бюджету на поточний рік, на жаль, як, власне, і в попередні роки, жодної копійки виділено не було", - зауважив Мосійчук. 

Читайте також: Експерти назвали ризики для економіки України на три роки наперед

За його словами, 2019 рік має стати безпрецедентним для Держрезерву не лише в частині фінансування  поповнення запасів, а й у реформуванні системи управління цими запасами. Зокрема, мова йде про законопроект № 7543 «Про стратегічні резерви», який був розроблений ще у 2015 році та наразі знаходиться у парламенті.  

«Є великі сподівання, що найближчим часом Верховна Рада приступить до розгляду законопроекту. Прийняття цього закону необхідне, перш за все, для того, щоб запровадити ефективну модель управління системою стратегічних резервів, розробити нову економічно обгрунтовану номенклатуру матеріальних цінностей груп товарів, які мають стратегічне значення для безпеки держави», - наголосив Мосійчук.

Він висловив переконання, що прийняття закону «Про стратегічні резерви» докорінно змінить не лише фундаментальні принципи функціонування національної системи управління стратегічними резервами, а й виведе українську модель управління запасами на один рівень з європейськими системами, що вже давно довели свою ефективність.

Очільник агентства додав, що для прискорення прийняття законопроекту та привернення уваги до важливості запропонованих у ньому змін Держрезерв розпочинає широке обговорення документа. Так, 2 жовтня відбудеться саміт «Нова ера стратегічних резервів. Міжнародне партнерство заради зміцнення національної безпеки», окрема секція якого буде присвячена обговоренню норм законопроекту №7543. Очікується, що в дискусії візьмуть участь не лише представники українських міністерств, відомств, парламентських комітетів, а й представники агенцій резервів Словаччини та Молдови. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-