Норвегія підтримує збереження транзитної ролі України

Норвегія підтримує збереження транзитної ролі України

Фото
Укрінформ
Увесь демократичний світ разом з Україною не має права закривати очі на наявні виклики і глобальні проблеми, особливо ті, що виникають в енергетичній сфері, зокрема щодо проекту Nord Stream 2.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Президентом Стортингу (Парламенту) Норвегії Тоне Вілхелмсен Трьоен, повідомляє Урядовий портал.

"Для нас дуже важливо, аби демократичний світ був стійким у захисті демократії і нормах міжнародного права. І в цьому контексті важливе питання – проект Nord Stream 2. Ми говоримо всьому світу – не вірте гарантіям Росії. Ви не назвете жодної гарантії Росії, яку б вона виконувала сьогодні. Будапештський меморандум, останні рішення Стокгольмського арбітражу по газових контрактах... Це не виконується. І ми занепокоєні тим, що проект (будівництва газопроводу) просувається. І закликаємо всі країни відкрити очі і подивитися на загрозу, яка наближається. Нашим наступникам ми маємо передавати країни сильнішими, а не слабшими. Ми не маємо права закривати очі на такі глобальні проблеми", - сказав Гройсман.

На його переконання, альтернативою є спільне управління ГТС. "І ми говоримо про альтернативу – спільне управління українською ГТС. Вона надійна. Так ми всі будемо незалежні", - зазначив Прем'єр.

Він подякував Норвегії за постійну підтримку українського суверенітету і питань безпеки, проте контекст безпеки поширюється не тільки на оборонні ініціативи, а й на економічну та, що особливо важливо, енергетичну площину.

Глава уряду наголосив, що аналіз ситуації і спільні дії можуть запобігти загрозі російського монополізму.

"Ми чуємо всі ваші зауваження, - сказала глава парламенту Норвегії. - І ми підтримуємо думку про те, що транзитна роль України має зберігатися".

Читайте також: Гройсман пояснив Німеччині, що означатиме Nord Stream 2 для Європи

Гройсман подякував за таку позицію і зазначив, що Україна наразі переживає процес трансформацій, реалізовує одразу декілька дуже важливих реформ – від освіти й медицини до децентралізації і боротьби з корупцією. "Ми управляємо цими процесами одночасно", - наголосив він.

У свою чергу глава норвезького Парламенту запевнила, що Норвегія готова бути корисною для України як в енергетичних питаннях, так і питаннях реформ, які наразі відбуваються в Україні і є дуже важливими з огляду на економічний розвиток країни.

Це перший візит Тоне Вілхелмсен Трьоен до Києва і вже третій візит високопосадовців Норвегії до України за останні три тижні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-