НБУ опублікував третій річний звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності

НБУ опублікував третій річний звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності

Укрінформ
Національний банк України опублікував черговий річний Звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності.

Звіт, що оприлюднений на сайті НБУ, охоплює період з червня 2017 року по липень 2018 року.

"У звітному періоді системні ризики залишалися контрольованими. Це дало змогу Раді зосередитися на потенційних викликах та перспективних питаннях", - йдеться у документі. 

Так, протягом охопленого звітом періоду Радою з фінансової стабільності розглядалися шляхи посилення співпраці Уряду України та Нацбанку України щодо забезпечення цінової стабільності та зваженої фіскальної політики.

"Це є важливою передумовою збереження фінансової стабільності у довгостроковій перспективі", - йдеться у звіті.

Також, відзначається досягнення консенсусу стосовно подальшої стратегії державних банків та ухвалення закону про розбудову ефективної системи корпоративного управління в державних банках.

"Рада підтримала подальший розвиток інфраструктури ринків капіталу та товарів; окрему увагу приділила перспективам криптовалют в Україні, зважаючи на зростання їхньої популярності та пов'язані з цим ризики", - йдеться у звіті.

Також, наголошується, що з метою підтримки розпочатого у 2014 - 2015 роках темпу реформування, Рада неодноразово зверталася до причетних державних органів із закликом підтримати і ухвалити необхідне законодавство. Зокрема йшлося про нове валютне законодавство, документи, спрямовані на посилення захисту прав кредиторів та відновлення кредитування, упровадження середньострокового бюджетного планування для посилення стійкості державних фінансів. 

Рада також визначила ключовий ризик для фінансової стабільності на сьогодні - це затримка у відновленні співпраці з МВФ. 

"Здійснення структурних реформ, передбачених програмою співпраці з МВФ, є вкрай важливим для забезпечення макрофінансової стабільності та доступу до фінансування з боку інших міжнародних донорів. Ми покладаємо надію на успішні переговори з місією МВФ і розцінюємо її приїзд у вересні поточного року як свідчення незворотності курсу України на проведення реформ". - зазначають в НБУ.

Читайте також: Переговори МВФ та України: вранці формула – ввечері гроші

Раду з фінансової стабільності було створено у березні 2015 року указом Президента України. До її складу входять: голова Національного банку України, міністр фінансів України (співголови Ради), голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, директор-розпорядник ФГВФО, заступник голови Національного банку України, заступник міністра фінансів України. Рада є форумом для фахового обговорення ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави. У 2018 році відбулося два засідання Ради. Наступне заплановано провести у жовтні поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-