Експерт пояснив, чим загрожує Україні

Експерт пояснив, чим загрожує Україні "дешевий газ"

Укрінформ
Встановлення низьких цін на газ загрожує поверненням України в минуле, коли вона платила мільярди "Газпрому" чи європейським постачальникам, замість того, щоб інвестувати їх у розвиток власного газовидобутку.

Таку думку в інтерв'ю Укрінформу висловив експерт з енергетичних і безпекових питань, президент Центру глобалістики "Стратегія-XXI" Михайлом Гончар.

"Ми вже були в такому "райському" періоді під назвою "дешевий газ". Це якраз і мало своїм наслідком падіння та стагнацію газовидобутку. Якщо іти ось цим "новим курсом" імені Юлії Тимошенко, в якому нічого нового немає, просто загубимо власний газовидобуток. За рахунок чого тоді буде розвиватися видобуток, якщо газ за собівартістю буде реалізовуватись населенню? Де взяти інвестиції? Високі ціни на газ і дозволили "Укргазвидобуванню" накопичити певний інвестиційний ресурс і розпочати програму нарощування видобутку", - сказав експерт.

Гончар також зауважив, що здійснено серйозну дерегуляцію в галузі, знижено ставку рентної плати, створено більш-менш комфортне середовище для того, щоби стимулювати газовидобуток як через буріння нових свердловин, так і шляхом інтенсифікації видобутку на існуючому фонді свердловин.

Читайте також: Гройсман: Хто зекономив газ узимку, отримає близько 700 гривень компенсації

Втім, на його думку, є загроза, бо все це потрапляє зараз у перехідний політичний період виборів, де популізм починає знову перемагати – "воплі" про те, що державна монополія отримує надприбутки, тому їх потрібно забрати і спрямувати в "спільний казан" бюджету, роздати на субсидії, себто – пустити на проїдання.

"Зараз потрібно зробити все, щоб наростити власний газовидобуток, збільшити його до 2022 року на 5-7 мільярдів кубічних метрів та скоротити споживання газу", - зауважив експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-