НБУ пропонує унормувати ведення касових операцій в Україні

НБУ пропонує унормувати ведення касових операцій в Україні

Укрінформ
Нацбанк розробив та пропонує для обговорення проект постанови Правління НБУ «Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні».

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«Розробка цього документа (проект постанови Правління Національного банку України «Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» - ред.) зумовлена необхідністю приведення нормативно-правового акта у відповідність до нових вимог законодавства та зменшення регуляторного впливу на суб'єктів господарювання», - йдеться в повідомленні НБУ.

Зокрема, передбачається можливість оприбуткування готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, через подання електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків РРО до контролюючого органу по дротових або бездротових каналах в автоматичному режимі в день надходження готівки.

Читайте також: Мінфін залучив до бюджету 373 мільйони від продажу держоблігацій

Також, з огляду на звернення та пропозиції учасників фінансового ринку, небанківським фінансовим установам пропонується встановлювати ліміт каси в сумі, необхідній для забезпечення своєчасного та в повному обсязі виконання зобов'язань з виплати сум переказів за першою вимогою отримувача. Йдеться про ті небанківські фінансові установи,  які отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, та, крім операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, здійснюють видачу переказів готівкою.

Крім того, запропонований проект Постанови уточнює норму стосовно випадків не застосування граничних сум розрахунків готівкою.

У НБУ наголошують, що враховуючи соціальну значимість питань, пов'язаних із оплатою праці, Національний банк пропонує визначити, що гранична сума розрахунків готівкою між суб'єктами господарювання та фізичними особами у розмірі 50 000 гривень, не поширюється на виплати, пов'язані з оплатою праці.

Проект змін розміщено для громадського обговорення на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку України, оскільки відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" він має оприлюднюватися з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-